Prețurile europene la gazele naturale au scăzut pentru a doua zi, în condițiile în care luna noiembrie a debutat cu o prognoză meteo blândă. Situația e influențată și de optimismul privind războiul din Orientul Mijlociu, care ar putea să nu afecteze fluxurile globale de combustibil, transmite Bloomberg.
O nouă scădere a prețurilor în Europa la gaze naturale
Contractele futures de referință pentru luna decembrie au scăzut cu până la 3,9%, după ce marți s-au situat cu 9,5% mai jos. Continentul european se îndreaptă spre iarnă cu depozitele pline, iar o toamnă în mare parte blândă nu i-a determinat încă pe traderi să apeleze la stocuri.
O cerere mai slabă acum înseamnă că mai mult combustibil va fi disponibil în lunile mai reci, dar și în cazul în care evenimentele globale vor duce la întreruperi în aprovizionare. Traderii au urmărit îndeaproape posibilele repercusiuni ale războiului dintre Israel și Hamas asupra transporturilor de gaze naturale, iar contractele futures se tranzacționează încă la un nivel mai ridicat decât înainte de escaladarea conflictului de luna trecută.
Eforturile diplomatice pentru a împiedica extinderea războiului în regiune continuă, iar Eurasia Group, o firmă de consultanță în domeniul riscurilor politice, estimează că există o probabilitate de 70% ca acesta să rămână sub control.
Contractele futures olandeze pe prima lună, referință pentru gazele naturale din Europa, au scăzut cu 2,8%, la 46,69 euro pe megawatt-oră la ora 9:07 la Amsterdam. De asemenea, prețurile din Marea Britanie au scăzut și ele.
Între timp, în Marea Britanie, vântul a contribuit la mai mult de jumătate din mixul de generare a energiei electrice miercuri dimineață, pe măsură ce se apropia furtuna Ciaran. Furtuna va aduce rafale puternice și ar putea reprezenta o amenințare pentru infrastructura energetică.
UE pregătește un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia
Pe de altă parte, Uniunea Europeană analizează o nouă rundă de restricții care ar afecta comerțul cu Rusia în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro (5,3 miliarde de dolari), ca parte a unui pachet de sancțiuni care vizează Moscova pentru războiul său împotriva Ucrainei.
Cel de-al 12-lea pachet al Blocului Comunitar de la lansarea invaziei rusești de anul trecut va înăspri restricțiile asupra surselor de venit și industriei Moscovei și va reduce capacitatea Kremlinului de a-și alimenta mașina de război. Mari segmente din economia Rusiei au fost deja vizate, ceea ce le permite factorilor de decizie politică din UE să acopere lacunele, să folosească măsuri specifice și să înăsprească sancțiunile existente.