Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) este de parere ca pretul gazului ar trebui sa scada.

Oamenii de afaceri cer explicatii din partea ANRE cu privire la anuntul „extrem de timpuriu” in legatura cu mentinerea neschimbata a pretului de furnizare a gazelor naturale in Romania, dupa 1 aprilie 2009.

Potrivit AOAR, anuntul ANRE este ireal si neargumentat „in conditiile scaderii dramatice de peste 6 luni a pretului petrolului, principala motivatie utilizata in sustinerea anterioarelor mariri de preturi din 2008”.

De asemenea, asociatia a subliniat ca ponderea cantitatilor de gaze naturale importate de Romania in ultimele trei luni a scazut, iar pretul acestora se mentine sub 500 euro/1000 mc.

„Am solicitat preluarea de catre ANRE a modelului francez de fixare a preturilor de furnizare a gazelor naturale, pana in prezent nefiind oferita nicio explicatie pentru lipsa de reactie a acestei autoritati”, a adaugat asociatia.

Mai mult, AOAR cere Ministerului Economiei si primului ministru sa dispuna analizarea activitatii ANRE si a lipsei de transparenta a activitatii si deciziilor adoptate de aceasta agentie, in conditiile in care „asigurarea gazelor naturale la preturi corecte este vitala pentru economia Romaniei confruntata cu o criza economica severa.