Prețul grâului și al porumbului a atins cote istorice! Ucraina și-a întrerupt livrările de cereale
Joi, 24 februarie, după ce Ucraina a fost agresată militar, livrările ucrainene de cereale au fost întrerupte, astfel că preţul grâului şi al porumbului a atins cote istorice la bursa de cereale de la Chicago, potrivit Reuters.
Cotaţiile futures la grâu și porumb s-ar apreciat cu peste 5%, fiind blocate la limita maximă de apreciere timp de o oră întreagă.
Exportatorii apelează la producția românească
Întrucât țara noastră este un furnizor important de cereale a devenit, acum, o opțiune ideală pentru exportatori, care urmăresc să acopere pierderile de grâu și porumb din Ucraina.
Exportatorii spun că au cumpărat circa 400.000 – 500.000 de tone de grâu românesc şi 200.000 – 300.000 de tone de porumb românesc corn de când au început luptele în Ucraina, transportul urmând să aibă loc în primăvară.
„Există o majorare a cererii pentru grâul românesc care să fie îmbarcat în porturile din afara zonei de conflict”, au explicat traderii.
În 2022, firmele de trading au achiziţionat porumb din România și Franța pentru a acoperi livrările din destinaţiile din Uniunea Europeană, precum Belgia, Luxemburg, Peninsula Iberică și Ţările de Jos. În prezent, câțiva comercianţi urmăresc evoluția conflictului dintre Ucraina și Rusia, sperând ca războiul să se încheie rapid.
„Dacă luptele se vor încheia rapid, porturile din Ucraina se vor redeschide probabil repede”, susţin traderi.
Agresiunile militare ale Rusiei au afectat și produsele agricole! Prețurile au explodat la burse
Totodată, preţul pentru soia a ajuns la 1.739 de dolari/bushel astăzi, crescând cu 68% faţă de ieri, în contextul declansării războiului în Ucraina, arată datele de pe bursa din Chicago, citate de Mediafax.
De asemenea, grâul a ajuns la un preţ de 968 dolari/bushel, având un avans de 50% faţă de ieri, porumbul a ajuns la 716 dolari/bushel, plus 35%, iar ovăzul este 716 dolari/bushel, plus 40% faţă de ziua anterioară.
Într-o săptămână, preţul grâului a crescut cu 130%, arată sursa citată anterior, iar al porumbului cu 63%. Faţă de acum o lună, preţul grâului a crescut cu 168% şi al porumbului cu 91%.
„Pe termen scurt vor creşte preţurile. Apoi totul este în funcţie de durata conflictului. Totuşi, câştigurile pe pieţe vor fi pentru cei norocoşi dar care îşi vor asumă şi riscuri mari”, spune Ştefan Gheorghiţă, cu experienţă de peste două decenii în agrobusiness proprietarul Triagroexim, o companie care produce cereale în judeţul Brăila.
Sergiu Gorban, proprietarul unuia dintre cei mai mari traderii de cereale din România, Transylvania Invest, spune că preţurile au crescut în fiecare zi în această săptămână şi cumpărătorii finali nu vor să mai cumpere la aceste preţuri, pentru că nu le pot transpune în preţul produsului finit. „Astăzi, Egiptul are o licitaţie şi lucrurile ar putea să se tempereze dacă cumpără grâu din Rusia.”