Preţul grâului a atins un nivel record în Europa. Războiul şi decizia Indiei au influenţat masiv piaţa

Sursă: Dreamstime

Este haos la nivel mondial. Prețurile înregistrează niveluri record, inclusiv cel al grâului, după ce India, al doilea mare producător mondial de grâu, a anunțat interzicerea exporturilor.

Situație fără precedent la nivel mondial. Grâul a ajuns la un preț record. Potrivit ultimelor date publicate, după ce India, care este al doilea mare producător mondial de grâu, a anunțat interzicerea exporturilor, prețul pentru o singură tonă în Europa a ajuns la 435 de euro.

Menționăm faptul că decizia luată de India vine pe pe fondul scăderii producției, scrie presa internațională.

Prețul grâului a înregistrat însă fluctuații încă de la începutul anului și până în prezent, ajungând să crească cu aproape 60%. Acesta este și motivul pentru care, ulterior, prețurile la o gamă largă de produse de panificație au crescut și ele.

Prețul grâului a atins un nivel record

Ascensiunea prețurilor nu se va opri însă aici. Un semnal de alarmă în acest sens a venit chiar din partea guvernatorului Băncii Marii Britanii.

Pe fondul inflației care este într-o continuă creștere, oficialul britanic a avertizat că prețurile la alimente ar putea fi ”apocaliptice” în următoarea perioadă. Totodată, el a precizat că băncile nu pot prezice lucruri precum războiul din Ucraina care a dat întreg globul peste cap.

„Nu putem prezice lucruri precum războaie – asta nu este în puterea nimănui”, a spus Andrew Bailey.

Un alt aspect punctat de guvernatorul Băncii Angliei l-a reprezentat faptul că această explozie a prețurilor la alimente îngrijorează chiar și banca centrală în condițiile în care având în vedere războiul declanșat de Rusia, Ucraina se luptă să scoată grâul și uleiul de gătit din țară.

Războiul din Ucraina și explozia de prețuri

„Factorul de risc al inflației, și va suna destul de apocaliptic, este mâncarea”, a precizat el.

În același timp, Andrew Bailey a mai transmis și că a purtat o discuție cu ministrul de Finanțe al Ucrainei la Washington la începutul acestei luni, care deși că fermierii vor putea planta culturi în această primăvară, dar ”nu au nicio modalitate” de a le expedia.

El a explicat că alimente există, însă nu pot fi scoase din depozit, iar întreaga Europă are de suferit.

Ucraina are alimente în depozit, dar nu le poate scoate în prezent. Așa cum stau lucrurile în acest moment, se înrăutățesc. Și aceasta este o îngrijorare majoră, majoră. Și nu este doar, trebuie să vă spun, o îngrijorare majoră pentru această țară – este o îngrijorare majoră și pentru lumea în curs de dezvoltare”, a declarat guvernatorul, potrivit Sky News.