Luni, pe 17 iulie, cotația grâului a crescut semnificativ după ce Rusia a anunțat că nu mai participă la acordul privind exportul cerealelor pe Marea Neagră, potrivit comercianților.
Acordul a fost încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU și a Turciei. Acesta a fost prelungit de mai multe ori, urmând să expire astăzi.
Moscova susținea de mai multe luni că partea acordului care privește Rusia nu a fost îndeplinită, și de aceea nu există niciun temei pentru prelungirea lui.
Cotațiile futures la grâu au crescut cu 3,4%
După anunțul Rusiei, luni, la Bursa de cereale din Chicago, cotațiile futures la grâu au urcat cu 3,4%, până la 6,84 dolari per bushel (aproximativ 27 de kilograme), după ce anterior se înregistrase un avans de peste 4%, potrivit Reuters.
Expirarea acordului va obliga Kievul să transporte cerealele pe rute alternative, spre porturile fluviale și granițele UE, în condițiile în care costurile logistice sunt mari, potrivit analiștilor economici.
Rusia a ieșit din acordurile privind exportul cerealelor pe Marea Neagră
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia va ieși din acordurile pentru transportul de cereale pe Marea Neagră, începând de luni, 17 iulie, data la care acesta ar fi trebuit să fie prelungit.
Potrivit lui Peskov, începând de astăzi, acordurile nu mai sunt în vigoare, întrucât partea acordului care se referă la Rusia nu a fost îndeplinită.
„Acordurile de la Marea Neagră încetează astăzi să mai fie în vigoare. Aşa cum a spus mai devreme preşedintele Federaţiei Ruse, acordul expiră la 17 iulie. Din păcate, partea care priveşte Rusia din acest acord de la Marea Neagră nu a fost îndeplinită până acum. Prin urmare, acesta este denunţat”, a motivat acesta, potrivit agenției ruse de presă TASS.
„Acordul privind cerealele a încetat”, a precizat purtătorul de cuvânt al Președinției ruse.
Acordul privind exportul de cereale din Ucraina a expirat
Așadar, acordul privind exportul de cereale din Ucraina ia sfârşit la aproape un an de la încheierea sa, amplificând incertitudinile privind aprovizionarea cu cereale la nivel mondial, precum și tensiunile din regiune. Moscova pune astfel în pericol o rută comerciala esențială pentru Ucraina, unul dintre cei mai importanţi transportatori de cereale şi ulei vegetal din lume, chiar atunci când începe următoarea sa recoltă.
Acum, singura rută disponibilă pentru exportul de cereale din Ucraina, ceea ce pune și mai multă presiune pe țările din regiune.