“Noi avem silozuri în care păstrăm grâul până la momentul în care preţul de vânzare este atractiv. Nu este indicat să vinzi grâu când piaţa este saturată. Abia în primăvară se pune problema comercializării”, spune Culiţă Tărâţă, cel care administrează Insula Mare a Brăilei.
În acest moment, grâul se vinde în România cu preţuri în jur de 0,7 lei per kilogram, în condiţiile în care în perioada anterioară recoltării, adică în lunile aprilie-iulie, preţul depăşea unui kilogram de grâu depăşea un leu.
Astfel, scăderea va continua şi în primele luni ale anului următor. “Preţul cerealelor ar putea scădea cu 2-4% în prima jumătate a anului 2012. Estimez o scădere a preţurilor la cereale pe piaţa internă în prima jumătate a anului viitor, în special la grâu şi la porumb, în condiţiile în care stocurile interne vor fi mai mari şi nu vor putea fi competitive la export. Ne aşteptăm la nişte stocuri mai mari şi o ofertă mai mare decât cererea pe piaţa internă”, estimează directorul general al Agricover, Robert Arsene.
Producţia de grâu a României a fost anul acesta de 7,2 milioane tone, dar ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că la această cifră ar trebui adăugate încă 1,5 milioane tone, cantitate pe care agricultorii nu o declară, în general.