Deşi recolta de grâu din acest an este dublă faţă de cea din 2007, producătorii agricoli au o nemulţumire. Îi acuză pe comercianţi şi pe angrosişti de înţelegeri prin care au coboråt preţul la un nivel cu mult inferior celui practicat la bursele europene.
Preţul gråului din recolta anului 2008 variază între 0,43 şi 0,53 de lei pe kilogram, în funcţie de zonă, de calitate şi de modalitatea de plată, conform Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din Romånia (FNPAR). „Dacă în primăvară discutam de un preţ cuprins între 0,85 – 1 lei/kg, constatăm că preţul gråului din noua recoltă a scăzut cu 50%-53%, în condiţiile în care ne aflăm în faţa unei crize mondiale a alimentelor, a unei majorări constante a preţului påinii şi a unui consum în creştere“, spune Viorel Matei, preşedintele FNPAR. „În actualele condiţii, în care motorina costă 4,8 lei/litru (dublu faţă de anul anterior) şi în care celelalte inputuri fără de care agricultorii nu-şi pot continua activitatea s-au scumpit rapid, preţul obţinut este destul de mic“, adaugă Viorel Matei.
Pentru acest an, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a estimat o producţie de 7,1 milioane de tone de gråu, faţă de numai 3,2 milioane de tone cu un an în urmă. Producţia bună şi net superioară necesarului de consum anual al Romåniei, dar şi problemele structurale ale pieţei autohtone, care este puternic influenţată de speculanţi, au făcut ca preţul pentru tona de gråu autohton să coboare sub 130 de euro, în timp ce la bursele europene cotaţia este cu aproximativ 50% mai mare. „Preţul mediu oferit de către comercianţi în Romånia a scăzut deja sub 0,5 lei/kg, un nivel cu totul neaşteptat şi nejustificat, în condiţiile în care bursele europene la acest produs evidenţiază un preţ în creştere, de peste 200 de euro pe tonă, adică aproape 0,75 lei/kg“, spune şi Marcel Cucu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din Romånia (LAPAR).
La nivel internaţional, preţul gråului s-a dublat în ultimii doi ani, ca efect al scumpirii motorinei, a îngrăşămintelor, dar mai ales a creşterii accelerate a consumului. Conform Consiliului Internaţional al Cerealelor, producţia globală de gråu va fi în acest an de 608 milioane de tone, cu numai 1,8% mai mare decåt cea realizată în 2007. În acelaşi timp, consumul global va fi de 612 milioane de tone, diferenţa de patru milioane de tone faţă de nivelul producţiei explicånd tendinţa de creştere a preţului.
În Romånia însă, piaţa cerealelor este atipică şi este influenţată de factori care perpetuează subfinanţarea producătorilor chiar şi în anii în care recolta este foarte bună. „Producătorii agricoli din Romånia vånd şi la un preţ mic pentru că au datorii scadente, chiar faţă de unii comercianţi, care angajează contracte de finanţare în timpul anului, în condiţii oneroase faţă de producători“, susţine Marcel Cucu. „În plus, rezerva de stat a fost transformată într-un atu al speculanţilor. Ei primesc gråul din rezerva de stat cu titlu de împrumut pånă la recolta următoare, cånd îl cumpără şi îl restituie la un preţ derizoriu“, adaugă preşedintele LAPAR.
Dar autorităţile nu perturbă piaţa numai prin intermediul rezervei de stat. Plata subvenţiilor a întårziat mai multe luni ca efect al ineficienţei instituţiilor statului, lucru care i-a determinat pe agricultorii incapabili să continue activitatea să ceară sprijinul speculanţilor, care le-au oferit finanţare în condiţii nu tocmai avantajoase. În plus, autorităţile amånă de 19 ani înfiinţarea unei burse autohtone a cerealelor, lucru care a permis apariţia intermediarilor, categorie care cåştigă în acest moment mai mult decåt producătorii. „Suntem dezamăgiţi de înţelegerile existente între anumiţi depozitari şi intermediari (samsari) cu privire la achiziţionarea gråului. Pe o piata reală, depozitarii înaintează cererea de achiziţie direct către producătorii agricoli şi nu către intermediari. Preţul mic obţinut de producătorii romåni de gråu este o consecinţă a modului în care autorităţile romåne din domeniu înteleg să sprijine activitatea agricolă“, conchide Viorel Matei. n
«Speculanţii iau gråul cu titlu de împrumut din rezerva de stat, cånd preţul este mare, şi îl restituie la recolta următoare, cånd îl cumpără la un preţ derizoriu.»
Marcel Cucu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din Romånia (LAPAR)
2,2 milioane hectare este suprafaţa de pe care a fost recoltat gråu în acest an în Romånia. Producţia medie la hectar estimată de autorităţi este de 3.280 kilograme