Reducerea tarifelor de roaming va afecta veniturile operatorilor, cel puţin teoretic, cu circa 30 – 35 de milioane de euro până la sfârşi­tul lui 2011, dacă traficul se menţine la nivelul anului trecut.

În 2008, românii care au călătorit în străinătate au vorbit la mobil 222 de milioane de minute şi au trimis 67,1 milioane de SMS-uri. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, anual, circa trei sferturi dintre turiştii şi oamenii de afaceri care ies din ţară călătoresc în Uniunea Europeană. Este de presupus, prin urmare, că cel puţin trei sferturi din minute au fost vorbite din ţări membre UE (din cauza tarifelor foarte mari, un turist care merge în Asia îşi va gestiona mult mai atent convorbirile la telefonul mobil faţă de un turist din ţările UE). Prin urmare, numai veniturile aduse de aceste apeluri şi SMS-uri sunt afectate de decizia Comisiei Europene de a diminua tarifele plătite de consumatori până la un nivel de 0,35 euro pe minut pentru un apel efectuat în roaming, respectiv 0,11 euro pe minut pentru un apel primit în roaming, tarife ce vor intra în vigoare de la 1 iulie 2011.

168-33687-16_phone_29.jpgOperatorii de telefonie nu fac publice informaţii detaliate despre structura veniturilor, dar un calcul simplu arată că, la nivelul întregii pieţe, veniturile generate de apelurile şi SMS-urile din roaming se ridică la aproape 60 de milioane de euro. Scăderea tarifelor restrictive ar putea aduce o creştere a volumului de minute vorbite, dar, pe de altă parte, numărul celor care călătoresc în afara ţării a scăzut uşor în primele luni ale anului. Dacă luăm în considerare acelaşi volum de apeluri şi SMS-uri de anul trecut, în 2009, veniturile operatorilor din roaming se va diminua cu circa opt milioane de euro la nivelul întregii pieţe. Deşi în volum absolut suma pare uriaşă, comparată cu nivelul veniturilor şi al profiturilor înregistrate de operatori, este aproape nesemnificativă şi uşor de corectat. De exemplu, Vodafone România a raportat, pentru anul fiscal 2008 – 2009 (1 aprilie 2008 – 31 martie 2009), venituri din servicii de 1,113 miliarde de euro şi un profit operaţional înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare de 527 milioane de euro.

Fără marje operaţionale de 45%?

168-33688-capital_16_1.jpgScăderea încasărilor din aceste servicii va continua să se vadă şi în viitor, mai ales că sunt prevăzute încă două etape de reducere în următorii doi ani. Cel mai mare impact îl va avea scăderea tarifului unui mesaj scris, de la 0,28 euro la 0,11 euro. La nivelul pieţei româneşti, aceasta ar putea însemna o diminuare a veniturilor operatorilor cu 3-4 milioane de euro, în semestrul al doilea al acestui an, şi cu 8-9 milioane de euro anul viitor. Strategiile aplicate până acum de operatori arată că ei nu vor renunţa cu uşurinţă la aceste încasări, ci vor regândi ofertele făcute publicului pentru a atrage sume mai mari din alte servicii, cel mai probabil din transferul de date. „Scăderea tarifelor de roaming prin reglementările europene atrage după sine şi o diminuare a încasărilor, însă creşterea gradului de utilizare a serviciului de roaming, stimulată prin ofertele avantajoase lansate de Orange, compensează într-o anumită măsură acest efect“, spun reprezentanţii Orange. Ofertele avantajoase la care se face referire sunt însă din categoria celor pentru transferul de date în roaming, nu pentru voce şi SMS, servicii tarifate de toţi operatorii la nivelul maxim impus de Comisia Europeană.

168-33689-capital_16_2.jpgAlţi factori care vor diminua încasările operatorilor din roaming sunt obligativitatea facturării la secundă după 30 de secunde (de anul acesta). Conform autorităţilor europene, numai această măsură va reduce facturile consumatorilor cu 24%, valoare ce reprezintă diferenţa dintre timpul real utilizat pentru efectuarea sau primirea de apeluri şi nivelul facturii.

30 mil. euro este suma cu care ar putea scădea veniturile operatorilor de telefonie mobilă până la finele lui 2011, ca urmare a reducerii tarifelor