Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei va pregăti un calendar pentru renunţarea la preţul reglementat de stat pentru energia electrică şi gazele naturale, în urma anunţului dat de Comisia Europeană referitor la deschiderea procedurii de infringement pentru domeniul energetic din România, a declarat directorul general al ANRE, Maria Mânicuţă.

„România va pregăti un calendar de renunţare la tarifele pentru gaze naturale şi energie electrică reglementate de stat. Comisia Europeană solicită aproape tuturor statelor europene să renunţe la preţul reglementat în favoarea unei pieţe concurenţiale”, a afirmat Maria Mânicuţă, citată de Agerpres.

Aceasta a adăugat că ANRE va pregăti un calendar pe baza căruia ar putea să anunţe termenul la care va renunţa la preţul reglementat pentru fiecare de categorie de consumatori.

Conform unor surse din CE, citate de Agerpres, Executivul Uniunii Europene urmează să iniţieze joi procedura de infringement împotriva României în mai multe cazuri privind piaţa internă a gazului şi energiei electrice şi reţelele de transport de gaz şi energie electrică.

Ilie Şerbănescu: Un jaf patronat de Comisia Europeană

Analiştii economici susţin că măsura eliminării reglementării preţului la energie şi gaze de către o autoritate a statului este împotriva intereselor consumatorilor servind, pe de altă parte, interesele operatorilor din domeniu.

Principalul argument adus de aceştia este faptul că, în realitate, consumatorii individuali nu îşi pot alege furnizorul, chiar dacă, teoretic, acest lucru este posibil, practica dovedind că nu se poate.

„Asta este o porcarie pentru ca în ţările mari nu exista libertate pe piaţa energiei şi nu înţeleg de ce trebuie început acest experiment cu România. Consumatorii vor fi pur şi simplu jefuiţi de către companiile de utilităţi. Este un jaf patronat de către Comisia Europeană, se vede clar acest lucru, a declarat pentru CAPITAL online analistul economic Ilie Şerbănescu.

SURSA: Agerpres