Mugur Isărescu: Inflația se va menține sub 5%
Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a clarificat într-o conferință de presă că prețurile la energie nu sunt așteptate să crească exploziv, contrar unor temeri exprimate în spațiul public.
Deși au existat speculații despre o posibilă majorare bruscă a tarifelor în contextul eliminării plafonării, Isărescu a asigurat că BNR nu ia în calcul un scenariu exploziv pentru inflație, prognozând că aceasta va rămâne sub 5% chiar și în cazul unor ajustări ale prețurilor.
„Constat și eu că ne plac cuvintele tari: explozii ș.a.m.d. Nu au cum să explodeze. Dar întrebați în altă parte, nu aici. Nu avem un scenariu din ăsta exploziv.
Și inflația, cu toate creșterile, se va menține sub 5%, deci nici prețurile nu explodează. Asta e lumea în care trăim. Prețurile cresc continuu”, a declarat Mugur Isărescu.
Creșterea prețurilor și inflația globală
În contextul inflației globale, Mugur Isărescu a oferit un exemplu din experiența sa, menționând că în urmă cu 30 de ani, în SUA, un dolar era suficient pentru o masă completă la un fast-food. Acest detaliu a fost folosit pentru a sublinia că inflația este un fenomen constant în economie și că prețurile vor continua să crească gradual, fără fluctuații dramatice.
Guvernatorul a subliniat că situația economică globală, inclusiv în România, necesită un program de corecție fiscal-bugetară care să fie bine conceput și susținut politic.
„Ne așteptăm la un program de corecție coerent. Bineînțeles, cu sprijin politic puternic, pentru că orice corecție, orice ajustare înseamnă pe undeva o strângere a curelei. Să reduci deficitul extern, ca și deficitul public, înseamnă că îți adaptezi consumul intern la nivelul producției”, a precizat Isărescu.
Mugur Isărescu: „O strângerea curelei cu o dietă sănătoasă”
Referindu-se la necesitatea reducerii deficitului extern și a deficitului public, Mugur Isărescu a menționat că aceasta implică ajustarea consumului intern la capacitatea reală de producție a economiei.
El a explicat că, deși unele măsuri economice pot fi percepute ca „strângeri ale curelei”, acestea pot fi realizate în mod gradual și echilibrat, astfel încât impactul negativ asupra populației să fie minimizat.
„Nu orice strângere a curelei este dureroasă. Se poate concepe și o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă, ca să mă exprim așa, și atunci și durerea este mai mică și efectul este mai bun”, a spus Guvernatorul BNR.
Guvernatorul a subliniat că BNR așteaptă un program economic realist și credibil din partea noului guvern, unul care să fie coerent din punct de vedere macroeconomic și care să aibă susținere politică și acceptare socială. Potrivit lui Isărescu, în funcție de natura acestui program, BNR va decide măsurile de politică monetară adecvate.
Relaxarea fiscală poate impune BNR politici monetare mai restrictive
Mugur Isărescu a detaliat și relația dintre politica monetară și fiscală, explicând că relaxarea fiscală poate impune BNR adoptarea unei politici monetare mai restrictive pentru a menține stabilitatea macroeconomică. Guvernatorul a subliniat că BNR este pregătită să ajusteze politica monetară în funcție de modul în care noul guvern va aborda politicile fiscale.
„Dacă ai politica fiscală mai relaxată, întărești politica monetară. În funcție de cât de relaxată, unde este relaxată politica fiscală, vedem ce putem face și cu politica monetară. Cam asta așteptăm. Un program credibil de la noul guvern de corecție macro-economică”, a explicat Isărescu.