Această măsură a fost deja aprobată si urmează să intre în vigoare pentru șase luni.

”În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt și mediu, constatăm o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetățeni riscă să devină victimele unor creșteri de preț nejustificate, în situații speciale și pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină și să blocheze posibilitatea apariției unor astfel de situații. În prezent, specialiștii noștri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp” spune ministrul Tánczos Barna.

Acesta mai spune că toate măsurile vor fi prezentate in foarte scurt timp.

Actul normativ va conține, de asemenea, măsuri de limitare a exporturilor lemnului utilizat pentru foc și a altor produse derivate de încălzire, atât in cadrul Uniunii Europene, cât și în afara acesteia.

Vouchere pentru persoanele care se încălzesc cu lemne

În contextul scumpirii materialelor, președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, vine cu propunerea unor vouchere pentru persoanele care se încălzesc cu lemne.

„În România nu vom avea o problemă a gazului, dar avem o problemă a prețului la lemn, iar eu cred că statul român va trebui să facă ceva imediat pentru a-i ajuta pe cetățenii vulnerabili, care nu-și permit să-și achiziționeze din timp lemnul necesar pentru perioada rece, pentru că s-a scumpit de 3-4 ori metrul cub.

Din acest punct de vedere este esențial să le creăm cadrul prin care să-i putem susține, eventual un voucher prin care cetățenii pot să-și achiziționeze 3-4 metri cub de lemn pentru a putea face față sezonului rece” declară Eugen Tomac.

În opinia lui Eugen Tomac, persoanele vulnerabile trebuie susținute pentru a putea trece cu bine peste această iarnă iar instituțiile statului au nevoie de fermitate în gestionarea crizei energetice astfel încât cetățenii să capete încredere in acestea și să nu cadă pradă dezinformărilor.