Preţul mezelurilor ar putea creşte cu cel puţin 5-10% până la sfârşitul anului, din cauza scumpirii cărnii de porc pe piaţa europeană, care înregistrează cel mai mare preţ din ultimii patru ani, consideră directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Mihai Vişan.
"Modificarea preţurilor la mezeluri se decide de fiecare companie în parte, dar în mod sigur procesatorii români vor ţine cont de preţul materiei prime, respectiv al cărnii de porc, care a crescut semnificativ din cauza scumpirii furajelor. În acest an, preţul cărnii a înregistrat în Uniunea Europeană cel mai mare preţ din ultimii patru ani, iar până la finele anului va mai creşte cu 10-15%. Pentru că materia primă reprezintă 60-70% din costurile de producţie estimăm că vom vedea până la finele anului o creştere de cel puţin 5-10% în preţul mezelurilor. Totul depinde însă de cum vor evolua preţurile, în lunile următoare, dar şi de puterea de cumpărare", a declarat pentru Agerpres directorul executiv al ARC, Mihai Vişan.
Acesta a precizat că şi scumpirea gazelor cu 10%, măsură anunţată începând cu 15 septembrie, va influenţa costurile de producţie ale procesatorilor, dar ponderea în produsul finit va fi mai redusă.
Procesatorii români importă circa 40% din carnea necesară procesării, în special de pe piaţa Uniunii Europene, la un preţ de circa 1,75 euro pe kg carcasă, iar restul provine de pe piaţa internă, la un preţ similar.
Potrivit datelor Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în primele cinci luni ale acestui an, România a importat 45.498 tone de carne de porc, de opt ori mai mult decât exporturile realizate în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2012.
Din păcate, la ora actuală doar un singur operator român face livrări de carne de porc în ţările UE, respectiv compania Smithfield, deşi interdicţia pe export de carne de porc impusă României încă din 2004, din cauza evoluţiei pestei porcine, a fost ridicată la începutul acestui an.
Valoarea importurilor a depăşit 77 de milioane de euro, faţă de cele 8,033 milioane de euro încasate din exporturi, în perioada menţionată, pentru o cantitate de 5.369 tone de carne de porc, proaspătă sau refrigerată.
Cele mai mari cantităţi de carne de porc au fost importate din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria şi Danemarca.
Sursa: Agerpres