Prețul carburanților în România a ajuns la niveluri record. Ultimele date furnizate de Consiliul Concurenţei, la solicitarea Agerpres arată că de la începutul anului și până în prezent, preţul benzinei a crescut cu 20%, iar cel al motorinei, cu 37%, incluzând reducerea de 50 de bani pe litru de la pompă.
Potrivit datelor oferite de Monitorul Prețurilor, la data de 2 septembrie, prețul mediu pentru benzina standard era de 7,39 lei/litru (cu reducerea de 50 de bani aplicată). De cealaltă parte, motorina, care în urmă cu un an de zile era mai ieftină, se comercializa la începutul lunii, în medie, cu 8,37 lei/litru, cu reducerea aplicată.
Fără a lua în calcul reducerea de 50 de bani pe litru, preţul benzinei a crescut cu circa 28%, iar cel al motorinei s-a majorat cu aproximativ 44%, arată sursa citată.
Pe de altă parte, cotaţiile Platts pentru benzină şi motorină, cât şi valoarea la care se tranzacţionează ţiţeiul, deşi sunt în scădere faţă de maximumul istoric din luna iunie a acestui an, sunt totuşi la un nivel care nu a mai fost atins din anul 2014.
Cum a evoluat prețul carburanților în România?
Astfel, la data de 2 septembrie, ţiţeiul se tranzacţiona în jurul valorii de 93 dolari/baril, cu circa 20% mai mult decât valoarea de la începutul anului. În aceeaşi perioadă, cotaţia Platts a benzinei, convertită în lei, pentru a surprinde efectul cursului de schimb leu/dolar, s-a majorat cu 20%, în timp ce cotaţia motorinei este mai mare cu 77% faţă de începutul anului.
În ceea ce privește efectele reducerii de 50 de bani pentru un litru de carburant, aplicare acestei măsuri începând cu luna iulie a făcut ca prețurile medii reale din 2 septembrie, spre deosebire de cele de la 1 ianuarie 2022, să fie cu doar 20% mai mari pentru benzină şi 37% mai mare pentru motorină, arată datele Consiliului Concurenţei.
Sursa citată mai precizează și că de la 1 iulie 2022, odată cu intrarea în vigoare a OUG 106/2022, pe lângă reducerea de 50 de bani/litru aplicată de toţi distribuitorii, preţul mediu al benzinei a scăzut cu 76 de bani/litru, în timp ce preţul mediu al motorinei a fost mai mic cu 35 de bani/litru.
Făcând o comparație cu prețurile din UE la carburanți, conform datelor furnizate de publicaţia Oil Bulletin a Comisiei Europene, preţurile medii ale benzinei din România au fost constant sub media UE. De cealaltă parte, în cazul motorinei situația a fost similară, excepție făcând lunile mai, iulie, dar și august.
Prețurile carburanților din România, mai mici decât cele publicat de CE
Sursa citată precizează însă că preţurile raportate de România la CE sunt cele întregi, fără a include reducerea de 50 bani/litru aplicată de distribuitorii de carburanţi în urma apariţiei OUG 106/2022, de la 1 iulie.
În acest sens, preţurile reale plătite de consumatorii din România sunt cu aproximativ 100 euro/1000 de litri mai mici decât cele publicate de CE.
Amintim că în ultima săptămână a lunii august, mai exact în intervalul 29 august – 4 septembrie 2022, la benzină, preţul cu taxe a fost cu 10% mai mic faţă de media UE (locul 10), fără taxe – cu 6,7% mai mic faţă de media UE (locul 21), fără taxe şi cu reducerea de 50 de bani, cu 14% mai mic faţă de media UE.
De cealaltă parte, în cazul motorinei, preţul cu taxe a fost cu 4% mai mic faţă de media UE (locul 12), fără taxe – cu 1,4% mai mic faţă de media UE (locul 16) şi fără taxe şi cu reducerea de 50 de bani, cu 8,2% mai mic faţă de media UE.