Valoarea produselor petroliere importate in primele sase luni ale anului in curs de catre Republica Moldova a depasit 300 milioane de dolari, potrivit agentiei Infotag, care citeaza date ale Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica.

Astfel, Moldova a importat in primul semestru 298,7 mii t produse petroliere de baza (benzina, motorina si gaz lichifiat) in crestere cu 7,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Exista, totusi, diferente importante pe categorii de produse, cea mai mare crestere (23,7%) consemnandu-se in cazul gazului lichefiat.

Importurile de motorina au crescut cu 8,7 procente, media fiind stricata de importurile de benzina care au inregistrat o scadere de 0,1%.

In ceea ce priveste pretul, cea mai mare crestere, de 90,9% s-a inregistrat, potrivit sursei citate, la motorina, care a ajuns astfel la 1063 dolari pe tona.

Pretul gazului lichefiat a crescut, de asemenea, cu 56,9% (pana la 804,5 dolari/tona), iar cel al benzinei cu 50 de procente (pana la 972,7 dolari/tona).

 
Sursa: Infotag