Prețul pentru orez a ajuns aproape de maximul istoric. E din cauza vremii
Preţurile la orez se apropie de maximumul ultimilor 15 ani pe fondul evoluţiilor meteo nefavorabile. Potrivit Bloomberg, vremea continuă să afecteze piața orezului, determinând prețurile acestui aliment de bază să atingă cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani.
Livrările de orez erau deja sub impactul restricțiilor la export impuse anul trecut de către India, cel mai mare exportator mondial, precum și de îngrijorările legate de posibilele efecte ale secetei provocate de fenomenul meteo El Nino asupra producției din Asia de Sud-Est, o regiune semnificativă pentru cultura orezului. Inundațiile catastrofale din sudul Braziliei au amplificat acum aceste preocupări.
Prețurile la orezul thailandez spart, care reprezintă un punct de referință pentru piața din Asia, au înregistrat o creștere de 71 de dolari de la începutul lunii aprilie până în prezent, atingând nivelul de 649 de dolari pe tonă. Acest aliment este esențial în dieta a miliarde de persoane din Asia și Africa, iar recenta creștere a prețurilor ar putea intensifica presiunile inflaționiste și ar putea determina majorarea facturilor la import pentru cumpărători.
Inundațiile din Brazilia au contribuit la recenta creștere a prețurilor, având în vedere că statul Rio Grande do Sul, responsabil pentru 70% din producția totală de orez a Braziliei, se așteaptă să fie afectat de inundații timp de mai multe săptămâni, conform analistului Charles Hart de la BMI.
„Inundaţiile au coincis cu recoltatul orezului în Brazilia, astfel că o parte din recoltă nu a putut fi strânsă”, spune Charles Hart.
Asta a creat îngrijorări serioase cu privire la volumul producţiei interne şi cu privire la eventualul surplus ce ar putea fi exportat, a adăugat analistul.