Pe măsură ce îngrijorările legate de lipsa de aprovizionare din partea principalului producător, Rusia, au crescut, prețul paladiului a depășit vineri pragul de 3.000 de dolari/uncie pentru prima dată din mai 2021.
Prețurile continuă să crească pe măsură ce tensiunile provocate de Rusia continuă
Prețul paladiului a depășit vineri pragul de 3.000 de dolari/uncie pentru prima dată din mai 2021, pe măsură ce îngrijorările legate de lipsa de aprovizionare din partea principalului producător, Rusia, au crescut, iar războiul din Ucraina a susținut cererea de aur, conform informațiilor transmise de reuters.com
Paladiul spot a urcat cu până la 8,4%, la 3.008,74 dolari pe uncie, în timpul ședinței, și a crescut cu 7,6%, la 2.985,54 dolari, până la 19:30 GMT.
Rusia deține 40% din producția mondială a metalului folosit pentru catalizatoare auto, care se îndrepta spre o creștere de preț de 25% în această săptămână, cea mai bună performanță de la sfârșitul lunii martie 2020.
Prețul spot al aurului a urcat cu 1,6%, până la 1.965,97 dolari pe uncie și a crescut cu aproximativ 4% în această săptămână. Contractele futures pe aur din SUA au înregistrat o creștere de 1,6%, la 1.966,60 dolari.
„Criza dintre Rusia și Ucraina va continua să susțină perspectiva unor prețuri mai mari ale metalelor prețioase”, a declarat într-o notă Ole Hansen, analist la Saxo Bank.
„Acest lucru se datorează nu numai unei potențiale oferte de refugiu pe termen scurt, care va avea un flux și un reflux, dar mai ales datorită a ceea ce va însemna această tensiune pentru inflație, creștere și așteptările băncilor centrale privind creșterea ratelor”.
Argintul spot a crescut cu 2%, la 25,67 dolari, fiind pe calee să înregistreze a cincea creștere săptămânală consecutivă. Platina a câștigat 3,4%, la 1.117,06 dolari.
Prețul gazelor naturale a ajuns la un nou maxim istoric
Prețul gazului la bursa din Europa a atins un record istoric pentru a treia zi consecutiv, ajungând la aproape de 2.400 de dolari pentru 1.000 mc în tranzacțiile de astăzi, potrivit datelor de la bursa ICE din Londra, transmite agenția rusă TASS.
Prețul contractelor futures pentru luna aprilie pe hub-ul TTF din Olanda a crescut la 2.391,6 dolari pentru 1.000 mc, sau 212 euro pe MWh (pe baza cursului actual de schimb euro/dolar, prețurile ICE sunt exprimate în euro pe MWh).
În general, prețul gazelor a crescut cu peste 31% de la începutul tranzacțiilor.
Precedentul record al prețului gazelor naturale a fost doborât cu o zi înainte. Atunci prețul creștea la 2.279 de dolari pe mia de metri cubi, adică 198,56 euro pe MWh.
Creșterea cotațiilor la gaze naturale vine în contextul în care SUA, UE, Marea Britanie și o serie de alte țări au anunțat impunerea de sancțiuni împotriva mai multor entități juridice și persoane fizice din Rusia, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, o operațiune militară specială în Ucraina, ca răspuns la un apel de ajutor din partea liderilor republicilor din Donbas.