În jurul orei 14.00 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna ianuarie a coborât până la 39,81 dolari, cea mai scăzută cotaţie înregistrată după data de 20 februarie 2009. La aceeaşi oră, pe piaţa de la New York barilul de ţiţei 'light sweet crude' (WTI) se tranzacţiona la 36,64 dolari, cel mai scăzut nivel de după data de 19 februarie 2009. 

Aceste scăderi vin după ce vineri Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să-şi menţină nemodificat plafonul de producţie, în pofida supra-ofertei de ţiţei care există în prezent pe piaţa mondială. Chiar dacă preţul unui baril de ţiţei este în prezent cu 60% sub nivelul înregistrat la mijlocul anului 2014, OPEC a decis să nu îşi reducă producţia şi, în mod inedit, în comunicatul oficial publicat la sfârşitul reuniunii ministeriale de la Viena, nici măcar nu a precizat care este plafonul de producţie al cartelului. 

'Faptul că nu a fost menţionat niciun plafon de producţie sugerează că grupul nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu privire la impactul revenirii pe piaţă a petrolului iranian odată cu eliminarea sancţiunilor internaţionale', a subliniat Craig Erlam, analist la Oanda. 

Acesta crede că decizia OPEC de a nu modifica plafonul de producţie nu este una de bun augur pentru producătorii de petrol, având în vedere piaţa este inundată cu petrol, iar facilităţile de stocare au atins la capacitatea maximă, ceea ce face posibile noi scăderi ale preţului ţiţeiului. 

'Combinaţia între o piaţă saturată de ofertă şi o cerere mondială modestă pare favorabilă unei noi scăderi a cotaţiilor până la 35 de dolari pentru barilul de ţiţei Brent şi la 32 de dolari pentru barilul de ţiţei WTI, adică nivelul atins în timpul crizei financiare din 2008', susţine la rândul său Ipek Ozkardeskaya, analist la London Capital Group. 

Plafonul oficial de producţie al OPEC are mai mult un caracter teoretic, pentru că potrivit mai multor studii producţia reală a statelor membre OPEC se situează undeva în jurul valorii de 32 de milioane de barili pe zi, mult peste plafonul oficial de 30 de milioane de barili pe zi. 

AGERPRES