Preţul petrolului a crescut cu 2%. Rusia şi Arabia Saudită au discutat despre stabilitatea pieţei

petrol

Sursă: Dreamstime

Joi, 16 martie 2023, preţurile petrolului au crescut cu 2%, după ce au apărut în presa internațională informaţii conform cărora Arabia Saudită şi Rusia au discuta modalităţi de îmbunătăţire a stabilităţii pieţei.

Prețurile petrolului au crescut joi, 16 martie, cu 2%

Joi, 16 martie 2023, preţurile petrolului au crescut cu 2%, după ce au scăzut la minimele ultimelor 15 luni la începutul sesiunii, la scurt timp după ce au apărut informaţii în presa internațională conform cărora Arabia Saudită şi Rusia au discuta modalităţi de îmbunătăţire a stabilităţii pieţei.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,61 dolari americani (2,2%), ajungând la 75,30 dolari americani pe baril, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,53 dolari americani (2,3%), ajungând la 69,14 dolari americani pe baril.

La începutul şedinţei de joi, 16 martie 2023, ambele contracte au scăzut cu peste 1 dolar american pe baril, până aproape de minimele din ultimele 15 luni. Miercuri, 15 martie 2023, a treia zi consecutivă de scăderi, ţiţeiul american a scăzut sub 70 de dolari americani pe baril pentru prima dată după 20 decembrie 2021.

Rusia și Arabia Saudită au discutat despre eforturile OPEC de a menține echilibrul pieței

Presa de stat din Arabia Saudită a informat că ministrul Energiei din Arabia Saudită, prinţul Abdulaziz bin Salman, şi vicepremierul Rusiei, Alexander Novak, s-au întâlnit la Riad pentru a discuta despre eforturile Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC+) de a menţine echilibrul pieţei.

Atât Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cât și Agenţia Internaţională pentru Energie (International Atomic Energy Agency – IAEA) au prognozat o cerere mai puternică de petrol, săptămâna aceasta, dar preocupările privind supraoferta continuă să apese piaţa.

Agenţia Internaţională pentru Energie a transmis că stocurile comerciale de petrol din ţările dezvoltate din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au atins un nivel maxim al ultimelor 18 luni, în timp ce producţia de petrol din Rusia s-a menţinut în februarie 2023 aproape de nivelurile înregistrate înainte de a începe războiul din Ucraina, în ciuda sancţiunilor impuse exporturilor sale pe mare.

Potrivit agenției de presă Reuters, preţurile petrolului au fost susţinute de o redresare mai largă a pieţelor financiare, după ce Credit Suisse a fost ajutată de autorităţile de reglementare bancară din Elveția, iar secretarul Trezoreriei din SUA, Janet Yellen, i-a asigurat pe parlamentari că sistemul bancar american rămâne solid.

Joi, 16 martie 2023, dolarul american a scăzut, făcând petrolul (denominat în dolari americani) mai ieftin pentru deţinătorii de valute străine, stimulând astfel cererea.