Îngrijorările provocate de Rusia continuă să afecteze petrolul. Prețul a crescut cu 6%
Mai precis, petrolul american a urcat cu 6,3%, la 105,97 dolari pe baril, în tranzacțiile recente. Țițeiul Brent, referința mondială, a câștigat 5,2%, la 107,75 dolari pe baril. Trebuie menționat că revenirea a fost înregistrată pe fondul incertitudinii continue cu privire la furnizarea de energie din Rusia către Europa.
Nu numai că UE dezbate un embargo asupra petrolului rusesc, dar Ucraina a suspendat o parte din fluxul de gaze rusești către Europa. Operatorul sistemului ucrainean de transport al gazelor a dat vina pe „interferența forțelor de ocupație”, scrie CNN.
„Miza a fost ridicată. Piețele sunt nervoase”, a declarat Matt Smith, analist principal de petrol pentru America la firma de date și analize Kpler.
Petrolul american a scăzut cu 9% în ultimele două zile, terminând marți la 99,76 dolari pe baril. Volatilitatea vine în contextul în care prețurile la pompă continuă să meargă în sus, contribuind la inflația ridicată din economia americană.
De asemenea, prețul benzinei a atins miercuri 4,40 dolari pe galon pentru prima dată în istorie, în creștere cu trei cenți într-o singură zi, potrivit informațiilor transmise de Asociația Americană de Automobile (AAA). Acest nou record face ca media națională să crească cu 17 cenți doar în ultima săptămână și să depășească cu mult vârful din martie, de 4,33 dolari.
Situația economică la nivel global pare să se deterioreze de la o zi la alta
Amintim că principalii indici ai Wall Street-ului au scăzut marţi în tranzacţiile volatile din cauza preocupărilor legate de înăsprirea agresivă a politicii monetare şi a încetinirii creşterii economice. Mai mult, la începutul sesiunii, comentariile miniştrilor Energiei din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au dus la creşterea cotaţiilor Brent şi WTI cu peste 1 dolar pe baril, transmite Reuters.
Totuși, un lucru este sigur, sunt vremuri volatile, iar barierele zilnice ale preţurilor sunt depăşite în zilele noastre. În vreme ce Uniunea Europeană continuă să se gândească dacă va pune sau nu embargo asupra petrolului rusesc, acest lucru schimbă foarte mult calculul în ambele direcţii”, a atras atenția John Kilduff, partener la firma Again Capital.