Prețurile petrolului au crescut luni, 3 iulie, după ce Rusia și Arabia Saudită, principalii exportatori, au anunțat reduceri ale livrărilor pentru luna august. Astfel, prețurile au revenit în urma pierderilor provocate de îngrijorările privind încetinirea economiei globale și posibile creșteri ale ratelor dobânzilor în SUA.
Luni, pe 3 iulie, Arabia Saudită a anunțat că îşi va extinde reducerea voluntară a producţiei, de un milion de barili pe zi (bpd), cu încă o lună, pentru a include luna august, potrivit agenţiei de presă de stat. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 0,6%, sau cu 43 de cenţi, la 75,84 dolari pe baril.
Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 0,6%, sau cu 39 de cenţi, la 71,03 dolari pe baril.
Arabia Saudită și Rusia vor reduce livrările de petrol în luna august
Prețurile au fost mai scăzute la începutul lunii. Din sondajele în rândul oamenilor de afaceri a reieșit faptul că activitatea globală a fabricilor a scăzut în iunie, întrucât cererea lentă din China şi din Europa a înrăutăţit perspectivele pentru exportatori.
”Petrolul se confruntă cu factori economici contrari, iar piaţa încearcă să înţeleagă ce înseamnă reducerile suplimentare de ţiţei în acest context”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital LLC din New York.
În luna august, Rusia va reduce exporturile de petrol cu 500.000 bpd, în încercarea de a reduce aprovizionarea globală cu ţiţei și de a majora preţurile în comun cu Arabia Saudită.
Reducerile se ridică la 1,5% din oferta globală, ducând totalul promis de producătorii de petrol OPEC+ la 5,16 milioane bpd.
Atât Riadul, cât şi Moscova au încercat să susţină preţurile.
Importurile de petrol rusesc în India au atins un nivel record
Importurile de petrol rusesc în India au atins nivelul record de aproximativ 1,95 milioane de barili pe zi (bpd) în luna mai. Asta, în timp ce importurile din Irak şi Arabia Saudită au scăzut, arată datele publicate de surse din industrie, analizate de Reuters.
India, al treilea mare consumator şi importator de petrol din lume, cumpără peste 80% din petrol de pe pieţele externe.
După ce Occidentul a impus sancţiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei, rafinăriile din India s-au axat pe procesarea ţiţeiului rusesc.
În mai, aproximativ 40% din ţiţeiul importat de India a provenit din Rusia, în timp ce importurile din Irak s-au situat la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, iar cele din Arabia Saudită la cel mai redus nivel din septembrie 2021, conform analizei Reuters.