Prețul petrolului a crescut din nou marți, 21 iunie. Bursele închise din SUA au influenţat cotaţiile

preț petrol

SURSA FOTO: Dreamstime

Scumpirile continuă. Marți dimineața, 21 iunie 2022, prețul petrolului a crescut, din nou, în cadrul unor tranzacţii volatile, într-un moment în care traderii se concentrează pe livrările limitate.

Prețul petrolului a crescut, din nou, marți – 21 iunie 2022

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,01 dolari americani (0,9%), ajungând la 114,13 dolari/baril.

Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 61 de cenţi (0,56%), ajungând la 110,17 dolari americani/baril, în cadrul unor tranzacţii electronice reduse, în contextul în care bursele din Statele Unite ale Americii sunt închise cu ocazia sărbătorii federale Juneteenth, care comemorează emanciparea afro-americanilor înrobiți.

„Avem două naraţiuni cu adevărat concurente. Una este sancţiunile pentru livrările ruseşti (preţuri de susţinere). Pe de altă parte, vedem preţurile ridicate care au ca rezultat distrugerea cererii”, a declarat Andrew Lipow, consultant pentru petrol din Houston.

„Livrările vor rămâne strânse şi vor continua să susţină preţurile ridicate ale petrolului. Norma pentru ICE Brent este încă în jurul valorii de 120 de dolari”, a completat Stephen Brennock, analist economic al PVM, relatează agenția de presă Reuters.

Menționăm daptul că sancţiunile occidentale impuse Rusiei au redus accesul la petrolul său, motiv pentru care, numai în acest an, prețul petrolului a crescut cu aproximativ 60%, potrivit OilPrice.com, iar gazul este tranzacționat acum la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani.

Companiile petroliere au înregistrat profituri record în T1 din 2022

Prin urmare, companiile petroliere au înregistrat profituri record în primul trimestru al acestui an. Și, în pofida oricăror temeri legate de faptul că astfel finanțează războiul din Ucraina, numeroase state au cumpărat petrol rusesc pentru a profita de diferența de preț între țițeiul rusesc și prețurile mondiale.

Astfel că, Rusia ar putea avea în continuare cumpărători pentru petrolul său, în ciuda embargoului petrolier impus de către Occident.

Totodată, deși Uniunea Europeană a decis să reducă 90% din importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului, blocul comunitar importă acum mai mult de jumătate din toate exporturile de petrol rusești.

Numai UE a reprezentat 61% din importurile de petrol și gaze rusești în primele 100 zile ale războiului din Ucraina, achiziționând petrol în valoare de aproximativ 59 de miliarde de dolari americani, potrivit unui nou raport publicat de Centrul de Cercetare privind Energia și Aerul Curat (CREA).

Rusia a câștigat circa 100 de miliarde de dolari din exportul de petrol și gaze naturale

Astfel că, de pe 24 februarie 2022, Rusia a câștigat aproximativ 100 de miliarde de dolari americani din exporturile sale de petrol și gaze.

Estimări anterioare arătau că Rusia va obține, probabil, 285 de miliarde de dolari americani numai din petrol și gaze naturale, adică cu 20% mai mult decât a obținut anul trecut.