Prețul petrolului a crescut miercuri după ce liderii Uniunii Europene au convenit asupra unei interdicții treptate a petrolului rusesc și după ce China a pus capăt restricțiilor COVID-19 la Shanghai, ceea ce ar putea susține cererea pe o piață deja tensionată.
Valorile de referință ale petrolului au urcat constant timp de mai multe săptămâni, fiindcă livrările rusești sunt presate de sancțiunile UE și SUA și deoarece India și China nu pot cumpăra decât o cantitate limitată de la Rusia, cel mai mare exportator mondial de țiței și combustibil.
Prețul petrolului a crescut considerabil
Țițeiul Brent a crescut cu 1,83 dolari, sau 1,6%, la 117,46 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 1,77 dolari, sau 1,6%, la 116,45 dolari.
Ambele referințe au înregistrat creșteri față de luna mai, marcând a șasea lună consecutivă de creștere a prețurilor.
Liderii UE au convenit luni să reducă cu 90% importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an. Acestea sunt cele mai dure sancțiuni ale blocului de până acum de la începutul invaziei din Ucraina.
„Impactul formalizării sancțiunilor este semnificativ”, a declarat Bill Farren-Price, director la Enverus în Londra.
„Dacă vor obține aproape ceea ce intenționează să obțină, Rusia va pierde aproximativ 3 milioane de barili (din exporturile zilnice) și nu toate acestea pot fi deturnate, așa că este destul de semnificativ”, a mai spus el.
Odată adoptate în totalitate, sancțiunile privind țițeiul vor fi introduse treptat pe parcursul a șase luni, iar cele privind produsele rafinate pe parcursul a opt luni. Embargoul scutește petrolul din Rusia prin conducte, ca o concesie pentru Ungaria și alte două state din Europa Centrală fără ieșire la mare.
Surse au declarat pentru Reuters că societățile petroliere rusești conduse de Rosneft intenționează să redeschidă luna aceasta puțuri pe care le-au închis din cauza sancțiunilor occidentale.
China a renunțat la restricții
În China, restricțiile împotriva COVID-19 din Shanghai s-au încheiat miercuri, după două luni, ceea ce a determinat așteptări privind o cerere mai fermă de combustibil.
Două surse din OPEC+ au declarat miercuri că membrii nu au discutat ideea suspendării Rusiei din actualul acord de furnizare a petrolului, după ce Wall Street Journal a relatat marți că o astfel de măsură a fost luată în considerare.
OPEC+ cuprinde membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor, în frunte cu Rusia. Grupul urmează să se reunească joi pentru a stabili politica.
Rusia va fi dată afară din OPEC ?
Unii membri din Golf au început să planifice o creștere a producției în următoarele câteva luni, a relatat Wall Street Journal, citând delegați ai OPEC. OPEC+ a fost criticat pentru că nu a majorat producția mai rapid pentru a face față creșterii prețurilor la combustibili.
Un comitet tehnic al OPEC+ și-a redus miercuri prognoza privind excedentul pieței petroliere din 2022 cu aproximativ 500.000 bpd, până la 1,4 milioane bpd, au declarat sursele.
Producția de țiței din SUA a crescut în martie cu peste 3%, ajungând la cel mai ridicat nivel din noiembrie încoace, se arată într-un raport al Administrației americane pentru Informații în domeniul Energiei, publicat marți.
Analiștii intervievați de Reuters se așteptau ca stocurile de țiței din SUA să fi scăzut săptămâna trecută, în timp ce stocurile de benzină și de distilate ar fi trebuit să crească. Datele oficiale ale guvernului sunt așteptate joi, relatează Reuters.