Preţul petrolului la nivel internaţional continuă să fluctueze puternic! După ce miercuri, 9 martie, s-a înregistrat o scădere de 17%, iată că preţurile cresc din nou.
Poziţie neclară din partea Emiratelor Arabe Unite
Mai exact, în după-amiaza zilei de joi, preţul petrolului creştea cu peste 5%.
Totul vine după ce Emiratele Arabe Unite, producător OPEC, pare să se distanţeze de declaraţiile lansate miercuri, care afirmau că această ţara va susţine creşterea producţiei în rândul statelor membre.
Miercuri, preţul petrolului a scăzut cu până la 17% după ce ambasadorul Emiratelor Arabe Unite (EAU) la Washington, Yousuf Al Otaiba, a declarat că susţine accelerarea producţiei.
„Favorizăm majorarea producţiei şi vom încuraja OPEC să ia în considerare o serie mai ridicată de volume de producţie”, a declarat diplomatul.
Declaraţiile ambasadorului, temperate imediat de ministrul Energiei din EAU
Cu toate acestea, la scurt timp după, ministrul Energiei din EAU, Suhail Al-Mazrouei, a dat de înţeles că vrea să atenueze mesajul ambasadorului de la Washington.
Într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul a afirmat că ţara rămâne fidelă actualului acord OPEC+, notează Business Insider, potrivit Mediafax.
„EAU sunt dedicate acordului OPEC+ şi actualelor mecanisme de ajustare lunară a producţiei”, a precizat ministrul Energiei.
Joi după-amiază, în SUA, contractele futures pe Brent crude creşteau cu 5% la 116,6 dolari pe baril. Totodată, contractele futures pe West Texas Intermediate afişau un plus de 4% la 113,2 dolari pe baril, indică datelor MarketWatch.
Războiul şi sancţiunile Occidentului au dat peste cap piaţa mondială a petrolului
În ultimele două săptămâni, preţul petrolul a fluctuat puternic, o urmare directă a războiului dintre Rusia şi Ucraina, dar şi a sancţiunilor impuse de Occident asupra Rusiei
Conform unor surse citate de Bloomberg, Emiratele Arabe Unite nu s-au consultat cu alte membre OPEC+ înainte de a lansa declaraţiile de ieri şi, cel mai probabil, propunerea ambasadorului Al Otaiba a generat tensiuni în interiorul organizaţiei.
Cea mai recentă întâlnire a ţărilor membre a durat doar 13 minute, iar statele OPEC au decis să îşi menţină planul de majorare a producţiei cu 400.000 de barili de petrol în luna aprilie.
Ţările din cadrul OPEC nu au făcut referire la războiul dintre Rusia şi Ucraina, unul dintre principali factori care stau la baza creşterilor înregistrate de petrol în ultima perioadă.