Prețul petrolului a crescut pentru a cincea sesiune consecutivă
Luni, pe 12 august, prețul petrolului a crescut pentru a cincea sesiune consecutivă. Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 22 de cenți, sau 0,3%, ajungând la 79,88 dolari pe baril până la ora 0458 GMT.
În același timp, contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate au urcat cu 36 de cenți, sau 0,5%, la 77,20 dolari, conform informațiilor furnizate de Reuters.
„Sprijinul vine din datele americane mai bune decât se aștepta săptămâna trecută, care au atenuat temerile legate de o recesiune în SUA”, a declarat analistul piețelor IG, Tony Sycamore.
„Există, de asemenea, o mare anxietate cu privire la momentul în care Iranul ar putea încerca să răzbune asasinarea de către Israel a liderilor cheie Hamas și Hezbollah. Se simte ca o chestiune de când – nu dacă”.
Situație tensionată în Orientul Mijlociu
Iranul și Hezbollah au declarat că vor răzbuna asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh și a comandantului militar Hezbollah Fuad Shukr.
„Piața încă așteaptă răspunsul Iranului”, a declarat șeful departamentului de cercetare a mărfurilor ING, Warren Patterson.
În plus, incursiunea israeliană în Gaza s-a intensificat sâmbătă printr-un atac aerian asupra unui complex școlar, care a provocat moartea a cel puțin 90 de persoane, conform Serviciului Civil de Urgență din Gaza. Israelul a contestat însă cifra, afirmând că numărul morților a fost exagerat. Hamas a pus la îndoială participarea sa duminică la noile negocieri de încetare a focului.
Brent a încheiat săptămâna trecută cu o creștere de peste 3,5% față de săptămâna anterioară, în timp ce WTI a avansat cu peste 4%, datorită datelor economice favorabile și a speranțelor crescute privind o posibilă reducere a ratei dobânzii în SUA.
Săptămâna trecută, trei bancheri centrali americani au indicat că inflația pare să scadă suficient pentru ca Rezerva Federală să poată reduce ratele dobânzii încă din luna viitoare.
În plus, prețurile de consum din China au crescut mai repede decât anticipau analizele în luna iulie, iar cererile săptămânale de șomaj din SUA au scăzut mai mult decât se estima săptămâna trecută, conform sursei citate.
Cererea de petrol trebuie să crească, spun specialiștii
Analiștii din industrie consideră că cererea de petrol trebuie să crească. Ei avertizează că, în lipsa acestei creșteri, absorbția unei posibile expansiuni a ofertei de petrol din partea OPEC+ în luna septembrie ar putea întâmpina dificultăți.
Cererea globală de petrol se confruntă cu provocări semnificative, iar perspectivele pentru lunile următoare sunt incerte.
Conform datelor recente și analizelor din industrie, este crucial ca cererea de petrol să accelereze în perioada următoare pentru a evita dificultăți pe piață, în contextul creșterii ofertei pe care OPEC+ plănuiește să o implementeze din luna octombrie. Mai multe puteți citi aici.