Prea internațională notează că prețul petrolului a crescut din nou, după ce țările exportatoare nu au ajuns la un acord de creștere a producției. În acest context, prețul petrolului a sărit pe piețele internaționale la maximul ultimilor șapte ani.
Prețul petrolului a crescut din nou! Țările exportatoare nu au ajuns la un acord
În vara acestui an, țările exportatoare de petrol au ajuns la un acord care prevedea creșterea producției zilnice cu 400 de mii de barili lunar, până la finalul anului 2022. Pe fondul crizei energetice generate de Rusia, Casa Albă a cerut ca producția zilnică să fie majorată. Cu toate acestea, în ședința care a avut loc luni, țările exportatoarea au decis să rămână la planul inițial, cu toate că prețurile țițeiului și al gazelor cresc permanent, informează Financial Times.
Producția a fost micșorată anul trecut
Anul trecut, în primele luni ale pandemiei de coronavirus, țările exportatoare și-au micșorat semnificativ producția, din cauza cererii tot mai scăzut de petrol. Cu toate acestea, producția de petrol nu a revenit la nivelul de dinainte de pandemie, chiar dacă cererea era în creștere la nivel mondial. Săptămâna trecută Goldman Sachs a avertizat că stocurile de țiței scad cu o viteză record.
Europa a rezervat cel mai mic nivel din ultimii ani
Europa este grav afectată de criza energetică provocată de aprovizionarea limitată cu gaze rusești. Nivelul rezervelor de iarnă sunt cu 25% mai mici decât cele dintr-o toamnă obișnuită. La prețurile record ale gazelor se adaugă și cererea semnificativă de petrol, cele mai multe termocentralele pe gaze încercând să treacă pe rezervele de păcură.
Piața energiei din Europa se confruntă cu ”furtuna perfectă”
Vis Raghavan, director general la JPMorgan pentru regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), a declarat în cursul zilei de luni că piața energiei din Europa se confruntă cu ”furtuna perfectă”.
Acesta a mai spus, într-un interviu acordat la Londra, că nu se știe cu exactitate momentul în care prețurile petrolului și al gazelor își vor reveni. Acesta spune că se așteaptă „la o perioadă de volatilitate, de creşteri şi corecţii”, subliniind că nu suntem în pragul prăbușirii pieței din cauza investitorilor care caută oportunităţi pentru a utiliza nivelul de numerar fără precedent.
De asemenea, oficialul JPMorgan a apreciat că activitatea pe pieţele de capital rămâne ridicată, în special în tranzacţionarea acţiunilor şi instrumentelor derivate, iar tendinţa va continua.
„Activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A) este la un nivel record şi nu dă semne de atenuare, în timp ce creditarea revine la nivelul de dinaintea pandemiei”, a explicat Vis Raghavan.