Miercuri, 28 septembrie 2022, prețul petrolului a crescut pentru a doua zi consecutivă, ajungând la peste 3 dolari americani pe baril. Ascensiunea sa vine la scurt timp după ce s-a prăbușit, atingând cel mai mic nivel din ultimele nouă luni.
Miercuri, 28 septembrie 2022, prețul petrolului a crescut pentru a doua zi consecutivă, valorând peste 3 dolari americani pe baril. Ascensiunea sa este datorată faptului că dolarul american şi-a atenuat câştigurile, în timp ce cifrele referitoare la stocurile de combustibil din Statele Unite ale Americii au arătat scăderi peste aşteptările specialiștilor economici şi o redresare a cererii consumatorilor.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 3,05 dolari americani (3,5%), ajungând la 89,32 dolari americani pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 3,65 dolari americani (4,7%), ajungând până la 82,15 dolari americani pe baril.
Potrivit specialiștilor economici, preţurile petrolului, care sunt în scădere cu peste 22% în trimestrul al treilea din acest an, ar putea să atinge plafonul minim întrucât cererea Chinei arată semne de revenire şi vânzările de rezerve strategice din SUA se încheie.
„Cred că atingem nivelul minim, dar preţurile vor continua să fie excepţional de volatile şi iar banii speculativi ar putea continua să evite uşor această piaţă”, a explicat Rebecca Babin, trader senior de energie la CIBC Private Wealth US, relatează agenția de presă Reuters.
Cifrele referitoare la stocurile de petrol din SUA au arătat că cererea consumatorilor a revenit, deşi furnizarea de produse de rafinare a rămas cu 3% mai scăzută în septembrie 2022, față de septembrie 2021. Stocurile de ţiţei din SUA au scăzut cu 215.000 de barili în ultima săptămână, în timp ce stocurile de benzină au scăzut cu 2,4 milioane de barili, iar stocurile de distilate au scăzut cu 2,9 milioane de barili întrucât activitatea de rafinare s-a redus după mai multe întreruperi.
De altfel, dolarul american a atins miercuri, 28 septembrie 2022, un nou vârf al ultimelor două decenii, faţă de un coş de valute, înainte de a se retrage. Vă amintim că un dolar puternic reduce cererea de petrol, făcându-l mai scump pentru cumpărătorii care folosesc alte valute. În primele ore ale după-amiezii din SUA, indicele dolarului american a scăzut cu 0,9%.
Zilele trecute, prețul petrolului s-a prăbușit
Vă amintim că, zilele trecute, prețul petrolului a atins minimele ultimelor nouă luni de zile, având în vedere aprecierea bruscă a dolarului american, dar și așteptările privind impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Zilele trecute, toate contractele futures pentru ţiţeiul Brent, cu livrare în luna noiembrie, au scăzut cu 1,09 dolari americani (1,3%), ajungând până la 85,06 dolari americani pe baril. De cealaltă parte, minimul sesiunii a fost de 84,51 dolari americani, cel mai redus nivel atins de pe data de 14 ianuarie 2022, potrivit sursei citate anterior.
Preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în luna noiembrie a scăzut cu 90 de cenţi (1,1%), iar minimul sesiunii a fost de 77,21 dolari americani, acesta fiind cel mai redus nivel atins de pe data de 6 ianuarie 2022. Ambele contracte au crescut la începutul acestei săptămâni, după o scădere de 5% înregistrată vinerea trecută.