Prețul petrolului a înregistrat o creștere luni, 25 martie 2024. Prețul țițeiului a fost influențat de decizia Rusiei de a le solicita producătorilor săi să diminueze producția.
Prețul petrolului a crescut, luni, 25 martie 2024
Prețul petrolului a înregistrat o creștere luni, 25 martie 2024, în contextul în care autoritățile ruse au solicitat producătorilor interni să diminueze producția, conform acordurilor stabilite în cadrul OPEC+.
Tensiunile dintre Rusia și Ucraina continuă să afecteze negativ industria energetică. În cazul contractelor futures pentru petrolul Brent, s-a înregistrat o creștere de 1,05 de dolari americani (1,23%), ajungând la prețul de 86,48 de dolari americani pe baril. Contractele futures pentru petrolul american (WTI) au înregistrat o majorare de 1,10 de dolari americani (1,36%), atingând valoarea de 81,73 dolari americani pe baril.
Ambele tipuri de referință au înregistrat creșteri constante în acest an. Brent a avansat cu aproximativ 11%, în timp ce WTI a crescut cu circa 12,5%. Prețurile sunt influențate de prognozele ce indică o posibilă scădere a ratelor dobânzilor în marile economii, până în perioada verii.
„Rusia este angajată faţă de reducerile OPEC+. Ea se uită dincolo de fundamentele actuale ale ofertei şi cererii şi se uită la unitatea cu OPEC+, precum şi la riscul unui şoc al unui preţ mai mare pe viitor”, a declarat Phil Flynn, analist economic la Price Futures Group, pentru agenția de presă Reuters.
Rusia a decis să-și reducă producţia
Guvernul de la Moscova a ordonat companiilor rusești să reducă producţia de petrol în al doilea trimestru al acestui an pentru a îndeplini obiectivul de producţie de 9 milioane de barili pe zi (bpd) până la sfârşitul lui iunie 2024, în conformitate cu angajamentele sale faţă de OPEC+.
Potrivit lui Hiroyuki Kikukawa, preşedintele actual al NS Trading (o unitate a Nissan Securities), atacurile armate asupra instalaţiilor energetice din Rusia şi infrastructurii energetice din Ucraina, precum şi speranţa slăbită de încetare a focului armata între Israel și Hamas, au stârnit îngrijorări privind aprovizionarea cu petrol.
Capacitatea unei alte rafinării de petrol rusă a fost redusă la jumătate, într-un atac cu drone militare în weekend. Atacurile armate ale soldaților ucraineni au blocat 7% din capacitatea totală de rafinare a Rusiei, pe lângă lucrările de întreţinere. La rândul său, armata rusă a atacat instalaţiile de generare şi transport al energiei din Ucraina, provocând întreruperi de curent în multe regiuni din țara vecină.