Barilul de țiței Brent crește la 115 dolari propulsat de posibilitatea unui embargo european asupra petrolului rusesc, potrivit AFP. Barilul West Texas Intermediate (WTI), soiul american de referință, pentru livrare în aprilie, a crescut la 7,08%, la 112,12 dolari, depășind pragul de 110 dolari pentru prima dată în aproape două săptămâni.

De altfel, în cursul zilei de astăzi, vicepremierul rus şi ministru al Energiei, Aleksandr Novak, a prezentat un scenariu sumbru cu privire la prețul petrolului. Într-un interviu acordat luni, vicepremierul rus şi ministru al Energiei, Aleksandr Novak, a vorbit despre prețul petrolului, dar și despre cel mai pesimist scenariu în acest sens.

La cât va ajunge prețul petrolului?

Astfel, potrivit acestuia, în cazul în care ţiţeiul rusesc va fi respins de occidentali, preţul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul. Pe de altă parte, oficialul rus menționează că este puţin probabilă o astfel de decizie.

„Este imposibil în prezent pentru Europa să refuze petrolul şi gazele din Rusia”, a afirmat Novak.

Menționăm faptul că declarația oficialulu rus vine în condițile în care în cursul zile de luni, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut cu trei dolari, depăşind 111 dolari.

Statele UE analizează un posibil embargou asupra petrolului rusesc

Creșterea fără precedent a venit după ce Reuters anunţa că statele membre UE analizează un posibil embargou asupra petrolului rusesc, în contextul în care liderii europeni se vor întâlni săptămâna aceasta cu preşedintele american Joe Biden pentru o serie de summituri concepute să întărească răspunsul Occidentului la invazia Rusiei. Astfel, conform sursei citate, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a crescut cu 3,65 dolari, ajungând la valoarea de 108,35 dolari.

De când Rusia a invadat Ucraina, măsuri drastice au fost luate la nivel mondial. Pe 8 martie, în cea de a doua săptămână de război, preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat interzicerea importurilor de petrol şi gaze din Rusia, ca represalii la invazia Ucrainei. Acesta vorbea atunci despre sprijinul politic puternic pentru această decizie care, a admis oficialul, va duce la creşterea preţurilor la energie.

La rândul său, Marea Britanie a luat o decizie în acest sens. Oficialii britanici au anunţat că va renunţa la importurile de petrol şi gaz rusesc până la finalul lui 2022. Pe de altă parte, Rusia nu se lasă intimidată. Astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a tras un semnal de alarmă. Acesta a avertizat că Europa va fi lovită puternic în eventualitatea unui embargou asupra petrolului rusesc, care va dezechilibra din punct de vedere energetic continentul, dar nu va afecta şi Statele Unite.