Prețul petrolului a explodat! Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de motorină din lume, iar decizia Moscovei a venit odată cu o creștere a prețurilor la motorină în Europa, alimentând îngrijorările legate de oferta scăzută, în timp ce emisfera nordică se îndreaptă spre iarnă.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel internaţional au fost tranzacţionate vineri, la Londra, în declin cu 0,3% în scădere la 93,46 dolari pe baril, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate au fost puţin modificate, la 90,09 dolari.
Contractul Brent şi WTI au închis joia trecută la cele mai înalte niveluri ale anului. Este a treia săptămână pozitivă consecutivă. Cu toaate acestea, firma de consultanţă Wood Mackenzie susține că este puțin probabil ca prețul petrolului să rămână la 100 de dolari pe baril pentru o lungă perioadă de timp, informează CNBC.
Prețul petrolului a explodat
Sushant Gupta, director de cercetare la Wood Mackenzie, filiala din Asia, a declarat că trimestrul patru este „cea mai strânsă perioadă” pentru piața petrolului, dar primul trimestru este atunci când „cererea sezonieră este mai mică” și este de așteptat ca prețurile să scadă. El consideră, de asemenea, că țițeiul WTI ar putea să se tranzacționeze la peste 100 de dolari, „înainte ca factorii cerere și ofertă să depășească impulsul”.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel internaţional au fost tranzacţionate vineri, la Londra, în declin cu 0,3% în scădere la 93,46 dolari pe baril, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate au fost puţin modificate, la 90,09 dolari. Contractul Brent şi WTI au închis joi la cele mai înalte niveluri ale anului. Este a treia săptămână pozitivă consecutivă.
Această creștere vine pe fondul aşteptărilor din ce în ce mai mari pentru o ofertă mai strânsă, după ce Arabia Saudită şi Rusia au luat măsuri de a reduce livrările globale şi au extins măsurile de reducere a producţiei de petrol până la sfârşitul anului.
Liderul OPEC, Arabia Saudită, anunța pe 5 septembrie că va prelungi reducerea producţiei de 1 milion de barili pe zi până la sfârşitul anului, iar liderul non-OPEC, Rusia, s-a angajat să reducă exporturile de petrol cu 300.000 de barili pe zi, până la sfârşitul anului. Și Rusia și Arabia Saudită au spus că îşi vor revizui lunar reducerile voluntare.
Creșterea prețului Brent ar putea continua până la 150 de dolari pe baril până în 2026
Christyan Malek, șeful JPMorgan pentru cercetarea capitalului energetic în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (Emea), a avertizat într-un nou raport că actuala creștere a prețului Brent ar putea continua până la 150 de dolari pe baril până în 2026.
Ed Morse, şeful analiştilor care urmăresc evoluţia materiilor prime la gigantul bancar Citigroup, a declarat că prețul petrolului ar putea ajunge la 100 de dolari pe baril și să rămână acolo pentru o perioadă scurtă de timp.
Cu toate acestea, el a prezis o ușoară scădere pe măsură ce aprovizionarea mai mare din SUA, Canada, Brazilia, Iran și Venezuela își vor face drum pe piață, în timp ce Arabia Saudită „ar putea încă inversa reducerile dacă piețele devin prea strânse”.
Jay Hatfield, CEO la Infrastructure Capital Management, consideră, de asemenea, că țițeiul WTI ar putea tranzacționa peste 100 USD „înainte ca factorii de cerere și ofertă să depășească impulsul”.