Prețul petrolului a explodat după ce SUA şi Regatul Unit au atacat Yemen

petrol

SURSA FOTO: Dreamstime

Prețul petrolului a crescut brusc în dimineața zilei de vineri, 12 ianuarie. Majorarea cotației vine pe fondul loviturilor asupra Yemenului, efectuate de către Statele Unite ale Americii (SUA) și Regatul Unit.

Prețul petrolului a explodat

Prețul petrolului a explodat! Prețul barilului de petrol a înregistrat o creștere semnificativă vineri dimineața, cu peste 2%. Prețul a crescut în urma lansării de lovituri de către SUA și Regatul Unit împotriva unor ținte din Yemen. Această acțiune a fost o reacție la atacurile desfășurate de rebelii houthi asupra navelor din Marea Roșie.

La începutul sesiunilor de tranzacționare din dimineața aceasta, prețurile futures ale petrolului Brent au înregistrat o creștere de 2%, ajungând la 79 de dolari per baril.

Prețurile pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 2,1%, atingând 73,55 dolari per baril.

Khoon Goh, analist la ANZ, a declarat că crede că în acest moment este prea devreme să se estimeze impactul. El menționează că piețele au adoptat o abordare prudentă și, în consecință, nu se observă o reacție prea mare.

„Cred că la acest moment este prea devreme să spunem care va fi impactul. Pieţele au adoptat o abordare prudentă pentru moment, de aceea nu vedem o reacţie prea mare”, spune Khoon Goh, analist la ANZ.

Khoon Goh a adăugat că, în cazul unei escaladări masive a situației, reacția tradițională de fugă spre zone sigure ar beneficia titlurile de stat emise de Trezoreria SUA, precum și monedele considerate sigure, cum ar fi yenul japonez și francul elvețian.

„Dacă vom vedea o escaladare masivă a situaţiei atunci reacţia tradiţională de fugă spre zone sigure va fi una în beneficiul titlurilor de stat emise de Trezoreria SUA precum şi a monedelor considerate sigure precum yenul japonez şi francul elveţian”, a adăugat Khoon Goh.

SURSA FOTO: Dreamstime

SUA și Regatul Unit vor diminuarea capacităților rebelilor houthi

Loviturile lansate de Statele Unite și Regatul Unit împotriva rebelilor houthi din Yemen au avut ca obiectiv radarele și infrastructura asociată dronelor și rachetelor. Scopul este diminuarea capacităților acestora de a ataca nave comerciale în Marea Roșie.

Gruparea rebelă houthi, cu legături apropiate de Iran și care deține controlul asupra unei considerabile porțiuni a teritoriului Yemenului, a crescut în intensitate atacurile cu rachete și drone în zona Mării Roșii, în apropierea strâmtorii strategice Bab el-Mandeb. Aceasta separă Peninsula Arabă de Africa.

Atacurile în Yemen survin la scurt timp după ce Iranul a confiscat un petrolier în Golful Oman. Aceasta a fost o formă de represalii pentru ceea ce a perceput drept „furt” din partea Statelor Unite al unei semnificative încărcături de petrol transportată de aceeași navă în cursul anului precedent.

Operațiunile militare desfășurate împotriva rebelilor houthi au fost focalizate în special în zona strategică a strâmtorii Bab el-Mandeb. Sechestrul petrolierului de către Iran a avut loc în proximitatea strâmtorii Ormuz. Aceasta se află între Oman și Iran, ceea ce generează preocupări în rândul analiștilor.

Analiștii de la ING au subliniat că peste 20 de milioane de barili de petrol pe zi sunt tranzacționați prin Strâmtoarea Ormuz, reprezentând aproximativ 20% din consumul mondial.

„Peste 20 de milioane de barili de petrol pe zi trec prin Strâmtoarea Ormuz, echivalentul a 20% din consumul global”, subliniază analiştii de la ING.