Prețul petrolului a oscilat luni în apropierea minimelor de mai multe luni. Cotațiile futures ale țițeiului Brent au scăzut cu 55 de cenți, sau 0,6%, la 94,37 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate a fost la 88,25 dolari pe baril, în scădere cu 76 de cenți, sau 0,9%.
Prețul Brent a atins săptămâna trecută cel mai redus nivel din februarie, scăzând cu 13,7% și înregistrând cea mai mare pierdere săptămânală din aprilie 2020, în timp ce WTI a pierdut 9,7%, în condițiile în care îngrijorările legate de recesiunea care afectează cererea de petrol au cântărit asupra prețurilor.
„Acțiunea prețurilor de săptămâna trecută nu a lăsat niciun dubiu că îngrijorările legate de cererea determinată de recesiune au întâietate față de temerile legate de ofertă. S-ar putea spune chiar că prima de război s-a evaporat”, a declarat analistul PVM Stephen Brennock, citat de Reuters.
China a surprins cu o creștere mai rapidă decât se aștepta a exporturilor
Ambele contracte au recuperat vineri o parte din pierderi după ce creșterea numărului de locuri de muncă în Statele Unite, principalul consumator de petrol din lume, a accelerat în mod neașteptat în iulie.
Duminică, China a surprins de asemenea piețele cu o creștere mai rapidă decât se aștepta a exporturilor. China, principalul importator mondial de țiței, a adus 8,79 milioane de barili pe zi (bpd) de țiței în iulie, în creștere față de minimul ultimilor patru ani înregistrat în iunie, dar cu 9,5% mai puțin decât anul trecut, potrivit datelor vamale.
Trebuie spus că prețul petrolului a coborât joi până la cel mai scăzut nivel din ultimele aproape șase luni, în condițiile în care cererea mai slabă de benzină din SUA și temerile legate de recesiune au influențat piețele. Dar prețurile au oscilat și pentru că piața a luat în considerare și oferta restrânsă.
Cotaţia petrolului a scăzut joi, pe fondul unor noi îngrijorări cu privire la evoluţia cererii
Cotaţia petrolului a scăzut joi, pe fondul unor noi îngrijorări cu privire la evoluţia cererii, chiar dacă livrările mondiale nu s-au modificat, transmite Bloomberg.
Datele din SUA arată o cerere mai slabă a benzinei și o creștere a stocurilor de țiței. La bursa New York Mercantile Exchange, cotaţiile futures pentru ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna septembrie au scăzut cu 1% până la 89,80 dolari per baril, abandonând toate câştigurile înregistrate de la debutul războiului din Ucraina, pe măsură ce majorarea dobânzilor şi iminenta încetinire a economiei mondiale ameninţă cererea de petrol.
Miercuri, atât cotaţiile pentru ţiţeiul WTI cât şi cele pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu aproximativ 4%, după ce Administraţia Americană pentru Informatii în Domeniul Energiei (EIA) a dat publicităţii un set de date care arată o cerere surprinzător de slabă de benzină în ultima săptămână.