Preţul petrolului destinat pieţei americane a scăzut joi cu 2%, sub 74 dolari pe baril, la cel mai redus nivel din ultimele trei luni, iar cel al petrolului Brent a coborât la 80 de dolari pe baril, în urma informaţiilor privind nivelul record al stocurilor de ţiţei din Statele Unite.

Creşterea cererii de produse energetice la nivel mondial şi optimismul privind ţinerea sub control a crizei datoriilor în UE a dus la creşterea cotaţiei petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, în trei din ultimele patru şedinţe de tranzacţionare.

În schimb, cotaţia petrolului american a coborât în şapte din ultimele opt şedinţe. Stocurile de ţiţei din Cushing, Oklahoma, principalul centru de distribuţie pentru contractele din SUA, au crescut în ultimele opt săptămâni la nivelul record de 37 de milioane de barili.

Din acest motiv, decalajul între cotaţia petrolului destinat SUA şi preţul ţiţeiului Brent a atins cel mai ridicat nivel de după perioada de vârf a crizei economice.

La ora 14:16 GMT, petrolul pentru piaţa americană, cu livrare în iunie, era tranzacţionat în scădere cu 1,4 dolari, la 74,25 dolari pe baril, după un minim de 73,62 dolari pe baril atins în timpul tranzacţiilor. Preţul petrolului Brent a coborât cu 59 de cenţi, la 80,61 dolari pe baril. În mod normal, preţul petrolului american este mai ridicat decât cel al ţiţeiului Brent.

SURSA: Mediafax