Preţul petrolului a scăzut cu aproape 2,5 dolari, spre 64 de dolari pe baril, afectat de incertitudinea şi pesimismul investitorilor faţă de posibilitatea unei relansări anticipate a economiei mondiale, precum şi de aprecierea dolarului.
Optimismul din ultimele luni legat de redresarea economică a fost lovit vineri de datele privind rata şomajului din Statele Unite şi Uniunea Europeană, care a crescut la 9,5% în ambele economii, maximul ultimilor 26 de ani în SUA, respectiv al ultimilor 10 ani în Europa.
În plus, economia Marii Britanii s-a contractat în primul trimestru cu 2,4%, cea mai puternică scădere a Produsului Intern Brut din ultima jumătate de secol. Datele au fost confirmate, săptămâna trecută, de autorităţile de la Londra, afectând încrederea investitorilor în perspectivele de relansare a economiei mondiale.
În acest context, preţul petrolului US crude a coborât, până la ora 7:48 GMT, cu 2,47 dolari faţă de închiderea de joi de la New York, la 64,11 dolari pe baril, iar cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu 1,51 dolari de la finalul şedinţei de vineri, la 64,1 dolari pe baril, precizează Mediafax.
SURSA: Mediafax