Preţul petrolului a scăzut cu aproximativ 3%
Preţul petrolului a scăzut joi, 15 septembrie 2022, cu aproximativ 3%, ajungând, astfel, până la minimul ultimei săptămâni. Această scădere a fost determinată de acordul preliminar care prevede evitarea unei grevă feroviară din Statele Unite ale Americii, a aşteptărilor pentru o cerere globală mai slabă şi a menţinerii dolarului american la un nivel ridicat, înaintea unui noi majorări a dobânzii cheie de către Rezerva Federală.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 2,7 dolari americani (2,95%), ajungând până la 91,40 dolari americani pe baril, în timp ce cotaţia ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,79 dolari americani (3,2%), ajungând până la 85,69 dolari americani pe baril.
Menționăm că ambele benchmark-uri au atins cel mai scăzut nivel de închidere de pe data de 8 septembrie 2022, după ce părţile implicate în negocierile feroviare din SUA au convenit asupra unei perioade de pauză, ca parte standard a procesului de ratificare, după ce au ajuns la un acord provizoriu pentru a evita orice oprire a traficului feroviar în cazul în care sindicatele nu vor ratifica înţelegerea, relatează agenția de presă Reuters. Astfel că, perspectiva unei greve a oferit pieţei un sprijin miercuri, 14 septembrie 2022. Acel acord a ajutat, totodată, la declinul cu peste 5% a contractelor futures pentru motorină şi benzină din SUA.
În plus, menținerea dolarului american la un nivel ridicat, susţinut de aşteptările pentru dobânzi mai mari în SUA, a redus cererea de petrol, făcând, astfel, combustibilul mai scump pentru oamenii care folosesc alte valute.
Vă amintim că, zilele trecute, Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a anunțat că majorarea cererii de petrol se va opri în trimestrul patru din acest an.
Prețul petrolului a scăzut puternic în prima săptămână din septembrie
Vă amintim că, pe data de 7 septembrie 2022, prețul petrolului a scăzut puternic, pe fondul îngrijorărilor legate de cerere, în timp ce acțiunile de pe Wall Street au crescut ușor.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au atins atunci cel mai scăzut nivel de la începutul lunii februarie. Randamentele de referință ale trezoreriei americane au scăzut după ce au atins maximele ultimelor trei luni, randamentul obligațiunilor pe zece ani fiind ultima dată de 3,29%, în timp ce toți cei trei indici bursieri americani importanți au crescut în primele tranzacții.
Se așteaptă ca Banca Centrală americană să majoreze ratele cu încă 75 de puncte de bază la ședința ce avea avea loc pe data de 20-21 septembrie.
„Am asistat la o reevaluare globală și, în general, a fost susținută de o accelerare a înăspririi așteptate din cauza îngrijorărilor legate de inflație”, a declarat Jonathan Cohn, șeful strategiei de tranzacționare a ratelor la Credit Suisse din New York, relatează sursa citată anterior.