Joi, pe data de 17 august, prețurile petrolului au scăzut cu peste 1%, după ce au scăzut timp de trei sesiuni consecutive, în contextul retragerii dolarului de la nivelurile sale maxime.
Prețurile petrolului au scăzut cu peste 1%
Joi, pe data de 17 august, prețurile petrolului au scăzut mai mult de 1%, după ce au scăzut timp de trei sesiuni consecutive, odată cu retragerea dolarului de la nivelurile sale maxime, iar banca centrală a Chinei a încercat să susțină piața imobiliară și economia în general, potrivit Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 95 de cenţi, sau cu 1,2%, până la 84,42 dolari pe baril.
Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,23 dolari, sau cu 1,6%, la 80,60 dolari pe baril, mai precizează Reuters.
Prețurile au scăzut cu peste 1,5% în sesiunea anterioară, pe fondul îngrijorărilor legate de problemele economiei Chinei şi de posibilitatea ca ratele dobânzilor din SUA să crească în continuare.
Banca centrală a Chinei a transmis că va menţine lichiditatea suficient de amplă şi va menţine o politică ”precisă şi puternică” pentru a sprijini redresarea economică împotriva factorilor negativi.
”Comercianţilor de petrol le place faptul că China nu va tolera slăbiciunea activităţii economice”, a declarat Naeem Aslam de la Zaye Capital Markets.
Indicele dolarului a scăzut de la un nivel maxim al ultimelor două luni, la o zi după ce minutele reuniunii Rezervei Federale nu au exclus mai multe creşteri ale ratelor dobânzilor, iar datele din această săptămână au indicat o economie rezistentă a SUA.
Ratele mari ale dobânzilor cresc costurile îndatorării, fapt care ar putea duce la încetinirea creșterii economice, precum și la scăderea cererii de petrol.
În luna iulie, China a făcut o retragere rară din stocurile de ţiţei, pentru prima dată în ultimele 33 de luni.
Potrivit datelor publicate miercuri, pe 15 august, stocurile de ţiţei din SUA au scăzut săptămâna trecută cu aproape 6 milioane de barili din cauza exporturilor puternice şi a ratelor de rafinare.
Stocurile de benzină din SUA au ajuns însă la cel mai redus nivel din peste două luni, după cum indică datele Administraţiei de Informaţii privind Energia din SUA.
Cererea mondială de petrol ar putea atinge niveluri record în 2023
Un raport publicat de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) vineri, pe 11 august, arată că previziunile cu privire la cererea mondială de petrol din 2023 sunt în creștere. Potrivit specialiștilor, cererea se îndreaptă către „cel mai mare nivel înregistrat vreodată”, de 102,2 milioane de barili pe zi.
Cererea a ajuns la 102,2 milioane de barili pe zi, după o creştere de 2,2 milioane de barili faţă de 2022.
Agenția estimează că cererea mondială de petrol a „atins deja un record de 103 milioane de barili pe zi în iunie, iar în august ar putea atinge un vârf”.