Preţul petrolului a scăzut din nou, marți, 16 august 2022

La bursa New York Mercantile Exchange, cotaţiile futures pentru ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna septembrie au scăzut cu 0,44 dolari americani (0,5%), ajungând la 88,97 de dolari americani per baril.

Tot marți, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a coborât cu 0,73 dolari americani, ajungând la 94,37 dolari americani.

Vă amintim că, zilele trecute, atât cotaţiile futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) cât şi cele pentru ţiţeiul Brent din Marea Nordului au scăzut cu aproximativ 3%.

Potrivit Reuters, scăderea prețului la petrol ar fi fost cauzată de temerile principalului cumpărător de țiței la nivel mondial (China) cu privire la apariția unei recesiuni globale. Vă amintim că Banca Centrală a Chinei a redus dobânzile pentru a stimula economia deoarece a încetinit neaşteptat în luna iulie, pe fondul restricţiilor sanitare împotriva COVID-19 impuse de autorităţile chineze şi pe fondul crizei din sectorul imobiliar.

„În general, preţurile materiilor prime sunt sub presiune, după ce datele economice din China din iulie sunt mult mai slabe decât se estima anterior, ceea ce a reînnoit temerile privind evoluţia cererii”, a explicat Yeap Jun Rong, analist economic la IG Group.

În Statele Unite ale Americii, producţia totală în principalele bazine de şisturi bituminoase ar urma să crească în luna septembrie la 9,049 milioane bpd, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel înregistrat din luna martie a anului 2020, potrivit unui raport al Agenţiei pentru Energie din SUA.

Rezerva Strategică de petrol din SUA este folosită ca instrument politic

Aparent, în loc să prăbușească economia SUA și să secătuiască Rezerva Strategică de petrol, cea mai rapidă cale pentru Administrația Biden de a reduce inflația rămâne reducerea drastică a cheltuielilor guvernamentale și încheierea acestui război pe care îl duce cu producția de petrol, potrivit unui comentariu al Dailysignal.

Un indicator al inflaţiei pe care Rezerva Federală îl foloseşte ca barometru principal a înregistrat în luna iulie cea mai mare creştere la 12 luni din ultimii 40 de ani, potrivit Biroului de Analiză Economică. Indicele preţurilor pentru cheltuielile de consum personal a crescut cu 8,5%, cel mai mare avans pe 12 luni, de la creşterea de 6,9% din ianuarie 1982.

Asta l-a determinat pe Joe Biden să se laude cu „inflația zero”, aruncându-le praf în nas americanilor. Problema este că moderația din această lună a fost determinată de doi factori, niciunul benefic: recesiunea iminentă și utilizarea cinică a Rezervei Strategice de petrol pentru a reduce prețul țițeiului. Fără acești doi factori, inflația s-ar accelera, relatează sursa citată anterior.

Puteți citi aici mai multe informații despre acest subiect.