Veste bună de pe piaţa internaţională a petrolului.

Preţul petrolului a scăzut din nou joi, 4 august, ajungând la cele mai reduse niveluri din ultimele şase luni

Joi, 4 august, preţul petrolului a scăzut la cele mai mici niveluri din ultima jumătate de an, după o ieftinire de circa 4%.

Informaţiile venite din Statele Unite au arătat că stocurile de ţiţei şi benzină au crescut în mod neaşteptat săptămâna trecută.

Totul se întâmplă în timp ce grupul ţărilor din OPEC+ a anunţat că îşi va creşte ţinta de producţie a petrolului cu 100.000 de barili pe zi (bpd).

Astfel, joi, 4 august, contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 3,76 dolari, sau cu 3,7%, la 96,78 dolari pe baril.

Este cel mai redus nivel atins din 21 februarie, dată anterioară debutului războiului din Ucraina.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 3,76 dolari, sau cu 4%, până la 90,66 dolari, cel mai redus nivel atins din 10 februarie.

Contractul a atins un minim al sesiunii de 90,38 dolari pe baril, cel mai redus din 25 februarie. Ambele contracte au fluctuat în timpul şedinţei, transmite Reuters.

Creştere surprinzătoare a stocurilor de benzină din SUA, un indicator al cererii

În plus, stocurile de benzină din Statele Unite, care reprezintă un indicator pentru cerere, au crescut surprinzător, pe măsură de cererea a încetinit, indică datele prezentate de Administraţia pentru informaţii în domeniul energiei.

Perspectivele cererii au rămas umbrite de îngrijorările crescânde cu privire la o scădere economică în SUA şi Europa, criza datoriilor în economiile de piaţă emergente, dar şi politică strictă impusă de China, cel mai mare importator de petrol din lume, ce prevede zero cazuri de COVID-19.

Craig Erlam, analist senior de piaţă la Oanda, Londra: „O coborâre sub 90 de dolari este acum o posibilitate foarte reală, care este destul de remarcabilă, având în vedere cât de strânsă rămâne piaţa şi cât de puţine posibilităţi există pentru a atenua acest lucru.”

Totuşi discuţiile despre recesiune devin din ce în ce mai puternice şi, dacă ar deveni realitate, probabil că vor aborda o parte din dezechilibru, a mai indicat analistul Oanda.