Prețul petrolului a scăzut marți, urmând scăderea altor active de risc, în condițiile în care dolarul a rămas puternic, iar investitorii au anticipat noi majorări ale ratelor de dobândă ale băncilor centrale, menite să înlăture inflația, relatează Reuters.
Rezerva Federală a SUA va majora probabil miercuri ratele dobânzilor cu încă 75 de puncte de bază pentru a ține în frâu inflația. Aceste așteptări cântăresc asupra acțiunilor, care evoluează adesea în tandem cu prețul petrolului. Alte bănci centrale, inclusiv Banca Angliei, se întâlnesc și ele în această săptămână.
Dolarul american, cea mai mare valoare din ultimii 20 de ani
Ratele mai mari au susținut dolarul, care s-a menținut marți aproape de maximul ultimelor două decenii față de colegii săi, ceea ce a făcut ca petrolul să fie mai scump pentru deținătorii de alte monede. citiți mai departe
„Piața petrolului este prinsă între îngrijorările în scădere și speranțele în creștere. Îngrijorările sunt determinate de înăsprirea monetară agresivă din SUA și Europa, care crește probabilitatea unei recesiuni și ar putea să cântărească perspectivele cererii de petrol”, a declarat Giovanni Staunovo, analist de mărfuri la UBS.
Contractele futures pentru petrolul Brent s-au stabilit în scădere cu 1,38 dolari, sau 1,5%, la 90,62 dolari pe baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate cu livrare în luna octombrie s-a încheiat la 84,45 dolari, în scădere cu 1,28 dolari, în ziua scadenței. Contractul mai activ pentru luna noiembrie s-a stabilit în scădere cu 1,42 dolari, la 83,94 dolari pe baril.
Atât Brent, cât și WTI sunt pe cale să înregistreze cele mai mari scăderi trimestriale în procente de la începutul pandemiei COVID-19. Brent a atins în martie aproximativ 139 de dolari pe baril, pentru cel mai ridicat nivel din 2008.
„Dolarul este cheia”
„Dolarul este cheia și Fed este cheia; vor ucide cererea pentru orice lucru inflaționist”, a declarat Robert Yawger, director al contractelor futures pe energie la Mizuho din New York.
Piețele petroliere au reacționat, de asemenea, la consumul slab din Statele Unite și China. Automobiliștii din Statele Unite au condus mai puțin în iulie decât în luna precedentă, al doilea declin lunar consecutiv, din cauza prețurilor ridicate la benzină. Prețurile cu amănuntul ale benzinei s-au retras de la vârful atins, pe măsură ce cererea a scăzut.
„Vom intra în sezonul de întoarcere aici, așa că nu este nici sezonul de condus, nici sezonul de încălzire pentru următoarele șase-șapte săptămâni”, a declarat Yawger.
Stocurile de țiței din SUA au crescut
Se estimează că stocurile de țiței din SUA au crescut săptămâna trecută cu aproximativ 2 milioane de barili, potrivit unui sondaj Reuters.
Un document al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și al aliaților conduși de Rusia a arătat că grupul nu și-a atins ținta de producție în august cu 3,58 milioane de barili pe zi (bpd) – aproximativ 3,5% din cererea globală de petrol.