Marți, 14 martie 2023, prețul petrolului a scăzut cu peste 4%, ajungând la cele mai reduse niveluri din ultimele trei luni, după publicarea unui raport privind inflaţia din SUA şi recentele falimente ale unor bănci americane. Iată la ce preț a ajuns acum țițeiul.
Prețul petrolului a scăzut, marți, cu peste 4%
Marți, 14 martie 2023, preţurile petrolului au scăzut cu peste 4%, ajungând la cele mai reduse niveluri din ultimele trei luni, după ce a fost publicat un raport privind inflaţia din Statele Unite ale Americii şi falimentarea Silicon Valley Bank și Signature Bank din New York, incidente ce au stârnit temeri legate de o nouă criză financiară cu impact negativ asupra cererii viitoare de petrol.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 3,32 dolari americani (4,1%), ajungând la 77,45 dolari americani pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 3,47 dolari americani (4,6%), ajungând la 71,33 dolari americani pe baril.
Acestea au fost cele mai reduse niveluri atinse la închiderea tranzacţiilor pentru ambele benchmarkuri de pe data de 9 decembrie 2022 şi cele mai mari scăderi procentuale de o zi de la începutul lui ianuarie 2023. În plus, ambele contracte au căzut în teritoriu supravândut din punct de vedere tehnic pentru prima dată în câteva săptămâni.
„Preţurile ţiţeiului sunt în scădere în urma unui raport referitor la inflaţie în mare parte în conformitate cu aşteptările analiştilor, care măreşte probabilitatea pentru cel puţin încă o creştere a dobânzii Fed”, a declarat Edward Moya, analist senior de piaţă la firma de date şi analiză OANDA.
Falimentarea Silicon Valley Bank a declanşat fluctuaţii mari ale acţiunilor băncilor deoarece investitorii s-au îngrijorat de sănătatea financiară a unora dintre ele, în ciuda asigurărilor preşedintelui SUA, Joe Biden, şi a altor factori de decizie la nivel mondial, relatează agenția de presă Reuters.
„Piaţa fie anticipează o recesiune în viitor, fie s-ar putea ca unul sau mai multe fonduri să fie nevoite să strângă numerar şi să reducă riscul din registrele lor, deoarece sunt îngrijorate de lichiditate, după falimentul băncilor”, a explicat Phil Flynn, analist financiar al Grupului Preţ Futures.
Conform sursei citate anterior, preţurile de consum din SUA au crescut puternic în februarie 2023. Cetățenii americani au scos mai mulți bani din portofel pentru chirie şi alimente, punând o dilemă pentru Rezerva Federală a SUA, a cărei luptă împotriva inflaţiei a fost complicată de prăbuşirea Silicon Valley Bank și Signature Bank din New York. Datele au arătat că Indicele Preţurilor de Consum (IPC) din SUA a crescut cu 0,4% în februarie 2023, de la 0,5% cât era în ianuarie 2023. Această uşoară încetinire a creşterii preţurilor de consum i-a determinat pe investitori să anticipeze o majorare mai mică a dobânzii cheie de către Fed în martie 2023.
În prezent, analiştii economici anticipează că Fed îşi va majora dobânda de referinţă cu doar un sfert de punct procentual, săptămâna viitoare, în scădere faţă de 0,50 de puncte procentuale aşteptate anterior, şi va efectua o altă creştere de aceeaşi dimensiune în mai. Următoarea întâlnire a Fed va avea loc pe data de 21 martie 2023.
Bursele europene au închis, marţi. în creştere puternică, recuperând din pierderile din ziua precedentă
Tot marți, indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în creştere cu 1,45%, toate sectoarele înregistrând o evoluţie pozitivă, ca urmare a reducerii temerilor legate de apariția unei noi crize financiare, ca efect al falimentului Silicon Valley Bank.
DAX din Germania şi CAC 40 din Franţa şi-au revenit cu un avans de 1,8%, după scăderi de aproximativ 3% consemnate luni, 13 martie 2023. FTSE 100 al Bursei din Londra a avansat cu 1,17%. Indicele sectorului bancar a crescut cu 2,45%, după ce a consemnat, luni, cea mai grea zi din ultimul an, declanşată de prăbuşirea spectaculoasă a Silicon Valley Bank.
Tot luni, HSBC a anunțat că va cumpăra filiala Silicon Valley Bank din Marea Britanie, protejând astfel toate depozitele, relatează sursa citată anterior.
Acţiunile Credit Suisse şi-a redus pierderile anterioare până la sfârşitul sesiunii pentru a închide în declin cu 0,75%. Titlurile băncii elveţiene au scăzut cu până la 5% la începutul sesiunii, după ce a anunţat că a găsit „deficienţe semnificative” în procesele sale de raportare financiară pentru 2022 şi 2021. Acţiunile europene au fost stimulate de publicarea datelor privind inflaţia din SUA, la scurt timp după prânz (ora Angliei).
Indicele preţurilor de consum pentru februarie 2023 a ajuns la 0,4% pe o bază lunară şi la un ritm anual de 6%, în conformitate cu estimările Dow Jones. În SUA, indicele Dow Jones a închis în urcare cu 1,06%, S&P 500 cu 17%, iar Nasdaq cu 2,14%.