Prețul petrolului a scăzut puternic miercuri, pe fondul îngrijorărilor legate de cerere, în timp ce acțiunile de pe Wall Street au crescut ușor după pierderile recente.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au atins cel mai scăzut nivel de la începutul lunii februarie. Anterior, datele au arătat că creșterea exporturilor Chinei a încetinit în august, relatează Reuters.
Cresc îngrijorările privind rata inflației
Randamentele de referință ale Trezoreriei americane au scăzut după ce anterior au atins maximele ultimelor trei luni, randamentul obligațiunilor pe 10 ani fiind ultima dată de 3,29%, în timp ce toți cei trei indici bursieri americani importanți au crescut în primele tranzacții.
Îngrijorările că inflația va rămâne persistent ridicată și va continua să determine creșterea ratelor dobânzilor au ridicat randamentele în ultimele săptămâni.
Se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să majoreze puternic ratele dobânzilor atunci când se va reuni în această săptămână, în timp ce banca centrală americană este așteptată să majoreze ratele cu încă 75 de puncte de bază la ședința din 20-21 septembrie. Președintele Fed, Jerome Powell, este așteptat să ia cuvântul joi pe acest subiect.
„Am asistat la o reevaluare globală și, în general, a fost susținută de o accelerare a înăspririi așteptate din cauza îngrijorărilor legate de inflație”, a declarat Jonathan Cohn, șeful strategiei de tranzacționare a ratelor la Credit Suisse din New York.
Țițeiul american este în scădere
Țițeiul american a scăzut recent cu 3,51%, până la 83,83 dolari pe baril, iar Brent a fost la 89,89 dolari, în scădere cu 3,17% în această zi.
Indicele Dow Jones Industrial Average (.DJI) a crescut cu 179,79 puncte, sau 0,58%, la 31.325,09, S&P 500 (.SPX) a câștigat 23,12 puncte, sau 0,59%, la 3.931,31, iar Nasdaq Composite (.IXIC) a adăugat 63,63 puncte, sau 0,55%, la 11.608,54
Indicele pan-european STOXX 600 (.STOXX) a pierdut 0,60%, iar indicatorul MSCI al acțiunilor din întreaga lume (.MIWD00000PUS) a câștigat 0,07%.
Indicele dolarului american a fost mai slab. Moneda dolarului a atins anterior un nou maxim al ultimilor 24 de ani față de yenul japonez.
Dolarul scade, euro crește
Indicele dolarului a scăzut cu 0,118%. Yenul japonez a slăbit cu 1,17% față de dolar, la 144,50 pe dolar. Euro a crescut cu 0,42%, la 0,9944 dolari.
Uniunea Europeană a propus miercuri o plafonare a prețului la gazul rusesc, la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a amenințat că va opri toate livrările dacă vor lua o astfel de măsură, crescând riscul de raționalizare în unele dintre cele mai bogate țări din lume în această iarnă.
Liz Truss, care a preluat marți funcția de prim-ministru al Marii Britanii, a promis măsuri imediate pentru a ajuta economia, care se confruntă cu o inflație de două cifre și cu o recesiune de lungă durată așteptată. Lira sterlină a fost tranzacționată ultima dată la 1,1466 dolari, în scădere cu 0,43% în această zi.