Prețul petrolului a crescut luni cu peste 2 dolari pe baril, extinzând câștigurile, investitorii fiind atenți la posibilele decizii ale producătorilor OPEC+ de a reduce producția și de a susține prețurile în cadrul unei reuniuni care va avea loc în cursul zilei.
OPEC+ ar putea decide menținerea producției actuale
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 2,42 dolari, sau 2,6%, la 95,44 dolari pe baril, după ce vineri câștigaseră 0,7%. Țițeiul american West Texas Intermediate era la 88,92 dolari pe baril, în creștere cu 2,05 dolari, sau 2,4%, după un avans de 0,3% în ședința precedentă, scrie Reuters.
Luni, piețele americane sunt închise pentru o sărbătoare publică.
La reuniunea de luni, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, ar putea decide să mențină nivelurile actuale de producție sau chiar să reducă producția pentru a susține prețurile, în ciuda faptului că rezervele rămân limitate.
„Cel mai probabil, OPEC+ va menține producția suficient de restrânsă pentru a menține prețul petrolului, pe fondul perturbărilor cererii care au fost declanșate de reluarea blocajelor în unele părți ale Chinei”, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets.
Rusia, al doilea mare producător de petrol la nivel mondial și un membru cheie al OPEC+, nu susține o reducere a producției în acest moment, iar grupul își va menține probabil producția stabilă atunci când se va reuni luni, a relatat duminică Wall Street Journal, citând persoane neidentificate, familiare cu acest subiect.
Prețurile maxime s-au atins în luna martie
Prețurile petrolului au scăzut în ultimele trei luni, după ce au atins maxime multianuale în martie, din cauza îngrijorărilor că majorările ratelor dobânzilor și restricțiile COVID-19 din anumite părți ale Chinei, principalul importator mondial de țiței, ar putea încetini creșterea economică globală și răci cererea de petrol.
Măsurile de izolare din Shenzhen, centrul tehnologic din sudul Chinei, au fost atenuate luni, deoarece noile infecții au dat semne de stabilizare, deși orașul rămâne în continuare în stare de vigilență ridicată.
Între timp, discuțiile pentru revigorarea acordului nuclear încheiat de Occident cu Iranul în 2015, care ar putea oferi un impuls de aprovizionare prin revenirea pe piață a țițeiului iranian, au întâmpinat un nou obstacol.
Casa Albă a respins vineri apelul Iranului ca acordul să fie legat de încheierea investigațiilor efectuate de către organismul de supraveghere nucleară al ONU, a declarat un diplomat occidental.