Prețul petrolului ar putea ajunge la 380 de dolari pe baril. Analiștii trag semnalul de alarmă

preț petrol

SURSA FOTO: Dreamstime

Scenariu sumbru la nivel mondial. Analiștii se așteaptă ca prețul petrolului să ajungă chiar și la 380 de dolari pe baril, având în vedere actuala situație generată de războiul din Ucraina și de sancțiunile impuse Rusiei.

Scenariu sumbru la nivel mondial. Ce se întâmplă acum ar putea fi doar începutul. Analiștii de la JPMorgan Chase & Co se așteaptă ca prețul petrolului să ajungă la o valoare record.

Mai exact, într-un articol publicat Bloomberg, analiștii susțin că prețul mondial al petrolului ar putea ajunge la valoarea ”stratosferică” de 380 de dolari pentru un singur baril.

În ceea ce privește motivul invocat de aceștia, analiștii susțin că prețul petrolului va continua să crească în cazul în care sancțiunile impuse de SUA și UE vor determina Rusia să aplice reduceri de retorsiune la producţia de ţiţei.

Prețul petrolului ar putea ajunge la 380 de dolari pe baril

Într-o notă adresată clienților săi, analiştii JPMorgan, inclusiv Natasha Kaneva, arată că, având în vedere poziția fiscală robustă a Moscovei, naţiunea îşi poate permite să reducă producţia zilnică de ţiţei cu 5 milioane de barili fără a afecta excesiv economia.

Pe de altă parte, pentru restul lumii, rezultatele pot avea un efect devastator. Mai exact, o reducere de 3 milioane de barili a livrărilor zilnice ar împinge preţul de referinţă al ţiţeiului de la Londra la 190 de dolari.

În ceea ce privește cel mai sumbru scenariu de 5 milioane, acesta ar putea însemna un ţiţei „stratosferic” de 380 de dolari, au scris analiştii, care avertizează cu privire la efectele unei astfel de ascensiuni.

Totodată, sursele citate spun că, având în vedere incertitudinile venite din partea Rusiei, nu ar fi exclus ca țara condusă de Vladimir Putin să se răzbune în orice moment și să reducă exporturile.

Stricarea pieței globale a petrolului, un beneficiu pentru Rusia

„Riscul cel mai evident şi probabil în cazul unui plafon de preţ este că Rusia ar putea alege să nu participe şi, în schimb, să se răzbune prin reducerea exporturilor”, au scris analiştii.

În același timp, analiștii mai subliniază și faptul că orice mișcare pe piața globală a petrolului va fi de partea Rusiei, în ciuda eforturilor făcute până acum de Occident, dar și de Uniunea Europeană.

„Este probabil că guvernul ar putea riposta prin reducerea producţiei ca o modalitate de a provoca durere Occidentului. Stricarea pieţei globale a petrolului este de partea Rusiei”, mai subliniază analiștii de la JPMorgan Chase & Co.