‘Nu este uşor de făcut o previziune asupra evolutiei preţului la petrol în perioada următoare, ea depinde semnificativ de evolutia ‘la minut’ a conflictului din Libia. Dacă conflictul va fi de durată, Europa va fi afectată în continuare de lipsa importurilor de petrol din Libia, fapt care va duce la o creştere a cotaţiilor. Dacă liderul libian va fi înlăturat de la putere, preţul Brent va scădea cu aproximativ doi dolari pe moment. Dacă evoluţia tragediei tehnologice de la uzina nucleară din Japonia va scăpa de sub control, efectul de moment asupra cotaţiei Brent va fi asemănătoare. Având în vedere toate aceste evenimente în curs, ştiind din rapoartele bursei de la New York că numărul poziţiilor de cumpărare deţinute de jucătorii din piaţa este în creştere, nu credem că o să asistăm prea curând la o scădere a cotaţiei la petrol. O eventuală scădere va fi una doar de scurtă durată şi probabil va reprezenta din nou o oportunitate de cumpărare. Din punct de vedere al analizei tehnice, o nouă consolidare a cotaţiilor în zona de 115-117 dolari/baril va duce probabil la atingerea nivelului de 120 dolari/baril. Cotaţie ce va fi atinsă şi depăşită în timp foarte scurt’, a afirmat proprietarul Master Chem Oil.

După deschiderea sesiunii de tranzacţionare din Asia (Singapore, Japonia, Hong Kong) preţul barilului a crescut cu aproximativ 1,5 dolari, ajungând la 116,4 dolari, potrivit sursei citate.
Evoluţiile bursiere au fost puternic influenţate de cutremurul din Japonia şi conflictul din Libia.

‘Pentru piaţa produselor petroliere, după o creştere de aproape 15 dolari/baril a preţului la petrolul Brent, semnificativ în Europa, de la finalul lunii februarie 2011, cauzată în mare măsură de intensificarea conflictului libian, în prima parte a lunii martie am asistat la o stabilizare a cotaţiei la Brent în intervalul 110-117 dolari/baril până în momentul producerii cutremurului din largul coastelor Japoniei. Primul factor care a avut un impact puternic asupra preţului la petrol a fost catastrofa naturală care a avut loc în Japonia şi urmările acesteia. Efectul asupra cotaţiei la petrol a fost de creştere, deoarece s-a vehiculat ideea că Japonia va avea nevoie de o cantitate suplimentară de produse petroliere în scurt timp, pentru reconstrucţia zonelor afectate de această catastrofă şi pentru a se asigura producerea de energie prin mijloace convenţionale, având în vedere ca o serie de centrale nucleare afectate de cutremur au fost oprite, iar repunerea lor în funcţiune va fi un proces de durată’, a declarat Dan Berendel.

De asemenea, explozia de la Fukushima a avut un impact puternic asupra pieţei produselor petroliere.

‘Ulterior a intervenit pericolul unei catastrofe nucleare semnificative la centrala nucleară de la Fukushima, cu toate consecinţele posibile extrem de grave, incluzând chiar şi raţionamentele asupra unui proces de reconstrucţie anevoios şi de durată. Efectul asupra pieţei produselor petroliere a fost unul puternic. Cotaţia la petrol a scăzut în decurs de câteva ore cu 6 dolari, atingând un minim pentru ultimele trei săptămâni: 107 dolari/baril. Preţul s-a dovedit a fi un nivel bun de cumpărare pentru participaţii din piaţă, numărul poziţiilor long a crescut din nou, cotaţia a recuperat foarte repede din scăderea de 6 dolari, preţul a trecut şi a închis rapid peste nivelul de 110 dolari/baril. Aceasta creştere a fost susţinută de evoluţia ulterioară evenimentelor din Libia şi de diminuarea pericolul unui accident nuclear major la centrala de la Fukushima’, a precizat proprietarul Master Chem Oil.

Potrivit sursei citate, în 18 martie 2011, datorită escaladării luptelor şi a adoptării de către Consiliul de Securitate al ONU a rezoluţiei 1973, preţul la petrol a atins o cotaţie maximă de peste 117 dolari/baril.

‘Dacă raportăm cu nivelul minim atins săptămâna trecută, de marţi până vineri, am avut o creştere de 10 dolari. După atingerea acestui maxim, prima scădere de aproape 2 dolari, în decurs de o oră, s-a datorat măsurilor de politică monetară luate de Banca Centrală a Chinei, care a mărit  procentele de constituire a rezervelor minime obligatorii. Măsura a avut din nou doar un efect de scurtă durată, după o scădere la 114,5 dolari/baril, cotaţia a crescut din nou. A doua scădere în decursul aceleiaşi zile a cotaţiei la petrol, mult mai agresivă decât prima, de aproape 2 dolari şi jumătate, în doar câteva minute, a fost cauzată de anunţul Ministrului de externe al Libiei, conform căruia s-ar fi ordonat trupelor guvernamentale să înceteze focul. Participanţii din piaţă au interpretat această ştire ca fiind pozitivă, o încetare a luptelor în Libia ar fi putut însemna reluarea aprovizionării cu petrol către Europa. Ca urmare a nerespectării rezoluţiei 1973 a ONU de către Libia, în urma summit-ului de la Paris, sâmbătă şi duminică forţele aeriene şi navale ale Frantei, Marii Britanii, SUA, cât şi ale altor ţări, au dispus acţiuni militare’, a adăugat Dan Berendel.