Preţul petrolului Brent ar putea scădea cel puţin sub nivelul de 100 dolari barilul, în condiţiile în care Congresul SUA nu va vota mărirea plafonului de îndatorare, iar SUA ar intra în incapacitate de plată, a declarat, pentru Agerpres, traderul internaţional proprietar al Master Chem Oil (MCO), Dan Berendel.
‘Dacă Congresul nu va vota pentru mărirea plafonului de îndatorare şi SUA intră în incapacitate de plată, decizia va avea efecte majore pe pieţele financiare internaţionale. Bursele din SUA vor înregistra scăderi record, fapt care va avea acelaşi efect asupra tuturor burselor internaţionale, dolarul american se va deprecia masiv la nivel internaţional, iar preţul petrolului ar trebui să scadă cel puţin sub nivelul de 100 dolari/baril sau chiar mai accentuat’, a afirmat Dan Berendel.
În ultimele săptămâni, variaţia preţului la petrol de tip BRENT a rămas într-un coridor cuprins între 116.50 şi 118.50 dolari/ baril, iar numărul de contracte futures tranzacţionate zilnic a scăzut cu 30-40% faţă de luna trecută.
În condiţiile în care Congresul va vota mărirea plafonului de îndatorare, decizia ar trebui să fie urmată de măsuri de reducere a cheltuielilor şi mărire a taxelor şi impozitelor, potrivit sursei citate.
‘Această decizie va avea ca efect o depreciere la nivel mondial a monedei americane, probabil spre sau peste nivelul de 1,5, deoarece orice mărire de taxe şi impozite duce la deprecierea monedei. Din punct de vedere economic, aceste măsuri vor duce la o încetinire sau chiar scădere a economiei SUA, o scădere a consumului şi o creştere a şomajului, iar preţul petrolului nu ar avea nici un motiv să crească. Dacă însă privim prin prisma faptului ca un dolar slab creşte apetitul investitorilor pentru a investi în piaţa mărfurilor, este posibil să asistăm la o creştere a preţului la petrol în urma acestor decizii’, a adăugat Dan Berendel.
Analiza Master Chem Oil indică faptul că în cazul unei decizii favorabile a Congresului SUA, deficitele economice ale unor state din Europa (Grecia, Irlanda, Portugalia) sunt doar teoretic rezolvate, iar împrumutul oferit Greciei de organismele europene ar trebui să fie urmat de adoptarea unor măsuri dure din partea Greciei. Este vorba despre decizii privind reducerea cheltuielilor şi noi majorări de taxe.
‘Este posibil ca pieţele financiare să rămână într-un echilibru precar. Cu certitudine însă, dacă nu vor apărea ştiri negative din partea zonei Euro, care să contrabalanseze o eventuală depreciere a dolarului, indiferent de decizia Congresului SUA, dolarul american ar trebui să-şi continue deprecierea faţă de celelalte valute, depreciere care v-a fi mare numai în cazul intrării în incapacitate de plată a SUA’, menţionează oficialul Master Chem Oil.