Preţul petrolului Brent, de referinţă pe piaţa europeană, ar putea ajunge la 58 de dolari pe baril la finele anului, în condiţiile în care cererea este aşteptată să crească, iar producţia va fi redusă, se arată într-o analiză realizată de Saxo Bank.
Marţi dimineaţă, ţiţeiul Brent era tranzacţionat la 55,17 dolari pe baril, în uşoară scădere. „Tot entuziasmul care a cuprins sectorul mărfurilor imediat după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, în noiembrie trecut, plus acordul OPEC de a reduce producţia, au generat o creştere dramatică de tranzacţii speculative: un trend care a durat până în februarie a.c. A devenit destul de rapid evident că preţurile nu vor rezista în acest ritm, astfel încât să justifice această creştere speculativă. Trimestrul I s-a încheiat şi presiunea de tăiere a producţiei în statele OPEC şi non-OPEC s-a diminuat”, spun autorii studiului.
Exuberanţa bazată pe politicile lui Trump a început şi ea să se diminueze, în primul rând din cauza îndoielilor că noul preşedinte va putea să le pună în practică.
Indicele Bloomberg commodity – un coş al mărfurilor principale – a fost tranzacţionat dincolo de marjele minime, lucru care s-a accentuat anul trecut în special pe petrol: în martie s-a văzut o vânzare-record a poziţiilor din partea fondurilor de investiţii. Analiştii estimează că al doilea trimestru al anului e puţin probabil să aducă o schimbare majoră în mişcarea indicelui, întrucât persistă încă multe riscuri, în diverse sectoare.
„Datele fundamentale pentru petrol nu sunt suficient de solide pentru a susţine o revenire. Acest lucru a devenit evident în primul trimestru, când ţiţeiul a întâmpinat rezistenţă la nivelul de 55 de dolari/baril, în pofida sprijinului venit din partea fondurilor, care aveau la acel moment poziţii bullish de peste 1 miliard de barili”, mai spun experţii băncii.
Efortul ţărilor OPEC şi non-OPEC de a reduce producţia s-a bucurat de multă atenţie. Punerea în practică a acordului, totuşi, a avut de suferit pentru că anumiţi membri nu s-au conformat, iar producţia a crescut în alte zone. Sentimentul fragil care a avut ca rezultat o corecţie dramatică în martie s-ar putea să nu dispară foarte rapid. OPEC ar trebui să extindă reducerea producţiei încă 6 luni de-acum încolo pentru a reuşi să echilibreze piaţa.
În SUA, producţia continuă să crească. Numărul platformelor de extracţie a revenit la valorile din septembrie 2015, preţurile au scăzut, iar producţia per platformă a crescut. Cu peste 35% din producţia estimată pe 2017 deja extrasă (sursa: Goldman Sachs), ar fi nevoie de o mişcare semnificativă a preţului în jos pentru a determina o modificare a nivelului de extracţie în SUA.
„Previziunea noastră – 50 de dolari/baril înainte de call pe 60 de dolari/baril – s-a adeverit în primul trimestru, iar preţul pare să continue drumul către revenire. Credem că cea mai bună piaţă la care putem spera e cea cu petrolul Brent la 50 de dolari/baril, dar nu putem exclude nici o cădere temporară la 45 de dolari/baril. Coborâm pragul previziunii de final de an la 58 de dolari/baril, cu convingerea că va creşte cererea şi producţia va fi redusă”, se mai precizează în analiză.AGERPRES