Cotaţiile barilului de petrol continuă să se prăbuşească, iar motivul principal pentru aceste scăderi înregistrate în ultimele zile sunt raportările legate de noul coronavirus din ţări precum SUA, India, Marea Britanie şi Spania.
Miercuri, 9 septembrie, preţul petrolului a scăzut din nou, după ce în sesiunea precedentă fusese deja înregistrat un declin semnificativ. Motivul principal: creşterea cazurilor de COVID-19 în Statele Unite, India, Marea Britanie şi Spania subminează speranţele unei redresări solide a cererii de ţiţei pe plan global şi a creşterii activităţii economice, potrivit Reuters.
Cotaţia futures a barilului de petrol “light sweet crude” a scăzut miercuri cu 0,28 dolari, la 36,48 dolari, în timp ce cotaţia futures a barilului de petrol Brent din Marea Nordului a coborât cu 0,25 dolari, până la 39,53 dolari. Ambii indici importanţi se tranzacţionează la aproximativ cel mai redus nivel din ultimele trei luni.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol “light sweet crude” cu livrare în luna octombrie a scăzut marţi cu 3,01 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 36,76 dolari, transmite Agerpres.
Datele economice sumbre raportate aproape zilnic reduc perspectivele privind cererea de ţiţei
Speranţele unei redresări economice globale sunt ameninţate de pandemia de coronavirus, reducând cererea pentru combustibili, deşi declinul preţului ar putea majora profiturile rafinăriilor, se arată într-o analiză realizată de Eurasia.
Reducerea record a producţiei de către Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, a ajutat la sprijinirea preţului, dar datele economice sumbre raportate aproape zilnic reduc perspectivele privind cererea de ţiţei.
Firma de consultanţă Rystad Energy a prognozat că barilul de petrol Brent se va stabiliza în jurul valorii de 60 de dolari în 2025, comparativ cu aproximativ 40 de dolari în prezent.