În cursul zilei de vineri, preţul petrolului a consemnat o nouă creștere. Această schimbare vine în contextul apariției îngrjorărilor privind oferta, după ce producătorii din cadrul OPEC+ au ignorat apelurile Statelor Unite de a accelera majorările lunare ale livrărilor, în timp ce cererea se apropie de nivelurile anterioare pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Astfel, în cursul zilei de vineri, cotaţia petrolului Brent a urcat cu 2,2 dolari, la 82,74 dolari pe baril, iar preţul petrolului West Texas Intermediate crude (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a crescut cu 2,46 dolari, la 81,27 dolari pe baril.

Totodată, OPEC şi aliaţii săi, între care Rusia, au decis joi să menţină ritmul actual de creştere lunară a producţiei de petrol cu 400.000 de barili pe zi.

În ceea ce privește reacția SUA în acest context, preşedintele american Joe Biden a cerut suplimentarea acestei creşteri pentru a tempera avansul preţurilor.

De menționat este faptul că decizia OPEC+ şi lipsa unei reacţii substanţiale din partea administraţiei Biden au dus la o creștere a preţurilor petrolului continuă, a spus Bob Yawger, director pentru contracte futures în domeniul energiei la firma Mizuho.

Biden promite energie la un preţ accesibil

Ofcialul a mai subliniat faptul că este nevoie de un efort coordonat, care ar implica China şi alte state și care să coordoneze lipsa barililor de petrol de pe piaţă. Casa Albă în schimb a precizat vineri că va lua în considerare toate instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a garanta o energie la un preţ accesibil, inclusiv posibilitatea de a elibera petrol din rezervele strategice ale ţării.

Amintim faptul că după ce mai multe săptămâni la rând prețul petrolului a fost în continuă creștere, presa internațională anunța joi că acesta a ajuns la minimum ultimelor săptămâni, după ce stocurile din Statele Unite ale Americii au crescut mai mult decât s-a estimat.

Potrivit Reuters, joi, prețul petrolului a ajuns la minimum ultimelor săptămâni, asta după ce stocurile de țiței din Statele Unite ale Americii au crescut peste estimări. Așadar, contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 2,73 dolari, sau 3,2%, până la 81,99 dolari pe baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 3,05 dolari, sau 3,6%, până la 80,86 dolari.

Prețul înregistrat recent arată că o asemenea scădere nu a mai fost înregistrată de la începutul lunii august a acestui an. În plus, acestea au fost și cele mai mici închideri pentru Brent din 7 octombrie și pentru WTI din 13 octombrie.