Principalele motive ale acestei creşteri le reprezintă cererea record din acest an, pe fondul temerilor privind tensiunile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, şi creşterea costurilor de producţie.
Preţul mediu din acest an va ajunge, cel mai probabil, la 111 dolari pe baril, faţă de precedentul record, 97 de dolari pe baril, atins în 2008. Vorbim însă de 2008, anul în care petrolul a atins recordul absolut, de 147,5 dolari pe baril.
Cerere record
Cererea din acest an fost, în medie, de 89 milioane de barili pe zi, alimentată de tensiunile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde războaiele civile au întrerupt de multe ori furnizarea. La acestea au contribuit şi tensiunile existente între Iran şi SUA.
"Acest preţ reflectă continuarea trendurilor din 2008, de creştere accentuată a cererii. Recesiunea din Europa şi contagiunea financiară din zona euro sunt factori care ar putea scădea preţul în 2012", se arată în raport.
În plus, costurile de producţie s-au mărit, pe fondul avansului costurilor cu forţa de muncă şi a preţurilor materialelor. Totodată, a crescut ponderea exploatărilor off-shore, semnificativ mai scumpe decât cele on-shore.
Un factor important care ar putea reduce preţurile ar fi punerea în funcţiune de noi capacităţi de producţie. Pe de altă parte, preţul mai mare al petrolului creşte profitabilitatea modalităţilor de exploatare mai scumpe, precum în cazul nisipurilor bituminoase din Canada.