La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de ţiţei Brent a crescut cu 50 de cenţi până la 108,16 dolari. De asemenea, în cursul tranzacţiilor electronice derulate la New York Mercantile Exchange cotaţia barilului de ţiţei cu livrare în luna mai a crescut cu 77 de cenţi până la 94,48 dolari.

Luni dimineaţa, Republica Cipru a evitat o intrare dezordonată în incapacitate de plată acceptând cererile creditorilor internaţionali vizând reducerea sistemului său bancar supradimensionat, în schimbul unui pachet de asistenţă financiară de 10 miliarde de euro.

‘Vestea bună că Cipru nu va suferi un faliment necontrolat şi că nu va fi nevoit să părăsească zona euro ar puta să-i determine pe investitori să-şi majoreze poziţiile long pe ţiţei’, se arată într-un raport elaborat de analiştii băncii germane Commerzbank.

După anunţarea încheierii acordului cu Cipru, euro s-a apreciat luni dimineaţă, ajungând la 1,3033 dolari. Şi bursele asiatice au deschis în creştere, investitorii salutând acordul semnat la Bruxelles.

Soluţionarea crizei cipriote vine şi pe fondul estimărilor optimiste privind economia americană. Analiştii se aşteaptă ca autorităţile de la Washington să dea marţi publicităţii date statistice care vor arăta o creştere semnificativă a vânzărilor de bunuri de folosinţă îndelungată în luna februarie.