Petrolul și-a continuat și marți creșterea, asta după ce luni a înregistrat un avans de aproape 5% datorită relaxării îngrijorărilor privind varianta Omicron.
Preţurile petrolului au crescut marţi, continuând avansul de aproape 5% din ziua precedentă, ca urmare a relaxării îngrijorărilor legate de impactul variantei de coronavirus Omicron asupra cererii globale de combustibil, în timp ce discuţiile cu Iranul referitoare la relansarea acordului au stagnat, întârziind revenirea pe piaţă a ţiţeiului iranian, transmite Reuters
Prețul petrolului a continuat să crească
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,49 dolari, sau cu 2%, la 74,57 dolari pe baril, după ce au înregistrat luni un câştig de 4,6%.
Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,71 dolari, sau 2,5%, la 71,20 dolari pe baril, în urma unui avans de 4,9% în sesiunea precedentă.
Preţurile petrolului au fost lovite săptămâna trecută de îngrijorarea că vaccinurile ar putea fi mai puţin eficiente împotriva variantei Omicron, stârnind temeri că guvernele ar putea impune noi restricţii pentru a reduce răspândirea acesteia, măsuri care ar fi afectat creşterea globală şi cererea de petrol.
Cu toate acestea, un oficial din Africa de Sud a declarat în weekend că noile cazuri de omicron au prezentat doar simptome uşoare.
Cel mai reputat specialist în boli infecţioase din SUA, Anthony Fauci, a declarat pentru CNN că ”nu pare să existe un grad mare de severitate” al variantei omicron, până acum.
Congresul Mondial al Petrolului, perturbat de restricții
Congresul Mondial al Petrolului (WPC) a început săptămâna acesta cu un număr redus de directori de companii energetice şi miniştri care vor discuta viitorul pieţei petrolului, în condiţiile în care răspândirea variantei Omicron a coronavirusului a perturbat călătoriile.
Această conferinţă se întinde pe patru zile, şi care iniţial trebuia să aibă loc în 2020 însă a fost reprogramată din cauza pandemiei, reuneşte principalii jucători din industria petrolieră odată la trei ani. Organizatorii se aşteptau la participarea unor oficiali din ţări precum Arabia Saudită, Nigeria, India şi SUA care să discute rolul noilor tehnologii şi strategiile de reducere a emisiilor de CO2.
Duminică, oficialii WPC au declarat că opt miniştri ai Energiei, din Arabia Saudită, Kazahstan, Qatar, Argentina, Guineea Ecuatorială, Grecia, Turcia şi România, şi-au anulat participarea. La fel au făcut şi directorii generali ai unor mari companii petroliere, precum BP, Sonatrach şi Qatar Energy. Absenţa acestor participanţi este rezultatul „restricţiilor de călătorie şi îngrijorărilor” cu privire la noua tulpină, au precizat organizatorii.